”Känslan är att man är lite mer på hugget i norr och i söder kanske man avvaktar för att hoppas att halkan försvinner”, säger Agneta Berlin, projektledare NTF. Foto: Claudio Bresciani/TT

Undersökning: Så bra är Umeå på halkbekämpning

Uppdaterad
Publicerad

En färsk undersökning visar att Umeå kommun är bra på halkbekämpning och snöröjning.

Men trots det så förekommer fallolyckor under vinterhalvåret, och kvinnorna är värst drabbade.

Hör i klippet varför fler kvinnor än män drabbas av halkolyckor.

Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF), kontrollerade snöröjning och halkbekämpning i 20 av landets kommuner, Umeå kommun var en av dem. Syftet med undersökningen var att förebygga fallolyckor utomhus, i första hand orsakade av halka.

Kontrollerna gjordes mellan januari och mars 2021 på totalt 14 platser och vid fem olika tillfällen i Umeå. Resultatet visade att 94 procent fick bedömningen bra halkbekämpning och 89 procent bedömdes ha bra snöröjning.

– Känslan är att man är lite mer på hugget i norr och i söder kanske man avvaktar för att hoppas att halkan försvinner, säger Agneta Berlin, projektledare NTF.

Kvinnor drabbas hårdast av fallolyckor

Trots att Umeå hade bra resultat i observationen förekommer en del fallolyckor under vinterhalvåret.

Från 2015 till 2019 inträffade totalt 1 724 fallolyckor i Umeå, majoriteten var från november till mars. Nationellt är ungefär 70 procent av de allvarligt skadade i fallolyckor kvinnor eftersom de har ett skörare skelett. Åldersfördelningen visar att de flesta är 55 år och äldre.

– För många äldre och i synnerhet äldre kvinnor kan dåligt underhåll vintertid i värsta fall innebära att man drar sig för att gå ut vilket kan leda till en långvarig och ofrivillig isolering från samhället, säger Christina Tolf verksamhetsansvarig för NTF i Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.