Foto: Ungdomar och politiker möts i dialog

Ungdomar och politiker möts i dialog

Publicerad

I Storuman lär sig gymnasieeleverna demokrati på ett handfast sätt. Nästa vecka ska de träffa politikerna – och inför mötet har ett digitalt torg skapats.

I Storuman börjar elevarbetet med ett demokratitorg närma sig slutet, där politiker och ungdomar kommer att mötas den 6 december i ett forum där ungdomarna kan komma med frågor som rör dem.

För tre år sedan lämnades en motion in till politikerna om att genomföra ett demokratitorg på Luspengymnasiet, men det dröjde ända tills i år innan politikerna fattade sitt beslut.

Och då skolterminen började startade en grupp från medialinjen på Luspengymnasiet med att arbeta med projektet.

– Vi har gjort bildspel, en video och enkäter för att fråga ungdomar vad de tycker, säger Katarina Walfridsson, en av eleverna som är med i projektet.

Låg tillit för lokala politiker

Under höstterminen har eleverna tagit fram egna elevenkäter, gjort intervjuer med ungdomar på samhället och samlat på sig åsikter och information från Storumans skolungdomar.

Och materialet kommer att utgöra underlag för diskussionerna.

Ett exempel på enkätsvar som visar på behovet av politisk dialog är att 59 procent av eleverna på Luspengymnasiet inte känner tillit till de lokala politikerna utan litar mer på politiker i allmänhet.

Vad vill ni uppnå med demokratitorget?

– Vi vill att elever ska få göra sina röster hörda så att det inte blir att bara politikerna får säga vad de tycker och eleverna bara sitter och lyssnar. Nu tar vi ställning och väljer själva att vi vill ha kontakt med politikerna, säger Katarina Walfridsson.

Ungdomarna lyfter frågorna

Idén bygger på att ungdomar ska få möjlighet att lyfta angelägna frågor till politikerna, men även att politiker ska få pröva sina tankar och idéer i dialog med kommunens ungdomar.

– Jag tycker att det här är fantastiskt bra för att vi ska få våra ungdomar och förstå värdet i att engagera sig politiskt och hur viktigt det är med vår demokrati, säger Tina Kerro, (L) ordförande i fritids-, kultur- och utbildningsnämnden i Storumans kommun.

Konceptet har prövats tidigare, bland annat i västra Götaland och erfarenheterna därifrån visar bland annat att elevinflytandet behöver utökas och att demokratitorgen inte blir framgångsrika om planering och former utgår helt från politikernas villkor.

Det visar bland annat en studie av Mistra Urban Future på Chalmers i Göteborg

Hur mår ungdomarna i Storuman utifrån era enkäter?

– Majoriteten mår bra, men det är ju väldigt utspritt så det finns ju dom som inte mår bra, säger Katarina Walfridsson.

Hur tror du att det blir den 6 december?

– Förhoppningsvis kommer fler elever att våga säga vad de tycker och verkligen prata med politikerna, säger Walfridsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.