Kommunchefen Jimmy Johansson står på en parkering utanför kommunhuset i ett snöigt Bjurholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi lämnar över ett helt verksamhetsområde till en annan kommun” – hör Bjurholms kommunchef Jimmy Johansson förklara varför. Foto: Tomas Nyström/SVT

Unika lösningen: Nordmaling tar över Bjurholms socialtjänst

Uppdaterad
Publicerad

Bjurholm och Nordmaling har haft stora problem att rekrytera och behålla socialsekreterare. Därför tar nu Nordmaling över ansvaret för grannkommunens socialtjänst i ett unikt samarbete.

– Vi är för små i nuläget. Det är svårt att rekrytera personal med tillräcklig kompetens och svårt att skapa karriärvägar för socialsekreterare, säger Jimmy Johansson, kommunchef i Bjurholms kommun.

Efter årsskiftet är förändringarna tänkta att träda i kraft. Bjurholms socialsekreterare kommer erbjudas anställning i Nordmaling.

Men Jimmy Johansson menar att medborgarna inte kommer märka någon skillnad.

– Vi ska ha kvar mottagningen i Bjurholm och den kommer fungera som en filial. Vi kommer fortfarande ha kvar funktionen som alltid funnits här i kommunen, säger han.

Svårt att rekrytera

Kraven på kommunernas socialtjänster ökar och det innebär att socialsekreterarna i små kommuner behöver bred kompetens. Eftersom fler socialsekreterare framöver ska arbeta inom samma organisation hoppas kommunerna att svårigheterna med att rekrytera och behålla socialsekreterare nu är över.

– Vi har haft problemet att vi tappat personal till större kommuner där socialsekreterarna haft större möjlighet att specialisera sig och göra karriär, säger Andreas Witt, socialchef i Nordmalings kommun.

Socialsekreterarna positiva

Sofia Kvick, en av Bjurholms fyra socialsekreterare, ser positivt på samverkan.

– Hittills ser jag bara möjligheter. Det här innebär att vi får bättre kompetens i arbetsgruppen och att vi socialsekreterare ges större möjligheter att träffa klienter på hembesök och täcka upp för varandra om någon är sjuk, säger hon, och berättar om att Bjurholms socialtjänst varit sårbar inför personaltapp:

– Så länge vi varit alla fyra personer har det varit hanterbart.

En kommunsammanslagning är inte aktuellt i nuläget. Men Jimmy Johansson utesluter inte fler samverkansavtal inom andra områden.

– Det kan till exempel handla om miljöfrågor eller plan- och byggfrågor, säger han.

Unikt samarbete i Sverige

Bjurholm och Nordmaling är inte de första kommunerna att samverka kring socialtjänsten. Men de Västerbottniska kommunernas samverkan är unik i Sverige då Nordmaling tar över hela ansvaret för socialtjänsten från sin grannkommun.

Och hur samverkan fungerar ska utvärderas kontinuerligt.

– Efter fyra månader ska vi göra en uppföljning. Medarbetarna och politikerna ska ge sin syn på samarbetet. Därefter ska vi har årsvisa upplysningar, säger Andreas Witt.

Närbild på forskningsledaren Annika Nordström som står i entrén till regionens hus i Umeå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Samverkan är svårt” – se forskningsledaren Annika Nordström svara på tre frågor om samverkan kring socialtjänsten. Foto: Tomas Nyström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.