”Många hundra” personer misstänks ha smittats av parasiten cryptosporidium i Skellefteå. Det säger smittskyddsläkaren Stephan Stenmark vid Norrlands universitetssjukhus.
Enligt Smittskyddsinstitutet är det bekräftat att fem av dessa fall verkligen har blivit sjuka av cryptosporidium, men många fler i Skellefteå har alltså drabbats av olika magbesvär.
Dricksvattnet undersöks nu för att se om smittan kommer därifrån, men den analysen tar troligen två dagar och kan inte vara klar förrän på torsdag.
Analyssvar på torsdag
Fram till dess kommer skellefteborna att sväva i ovisshet om vattnet är boven, eller om parasiten kan ha kommit på något annat sätt. Analys görs också om vilken sorts cryptosporidium det rör sig om.
Den som tidigare drabbat Östersund heter cryptosporidium hominis och drabbar främst människor. Cryptosporidium pervum kan även drabba djur. Nu letar labben efter vilken sort som skellefteborna fått i sig.
Vårdcentralerna i Skellefteå uppmanas nu att ta fler prover än vanligt på patienter som har symptom. Allt för att snabbare kunna komma fram till vad som ligger bakom utbrottet.
Specialutrustning på väg
Specialutrustning från Smittskyddsinstitutet har skickats upp till Skellefteå och prover på vattnet kommer att tas under dagen.
Det är det största av Skellefteås sju vattenverk som misstänks ha drabbats av parasiten Cryptosporidium, säger Stefan Johansson, vatten- och avfallschef i Skellefteå kommun, till TT. Vattenverket förser bland annat centrala Skellefteå med vatten.
Stefan Johansson uppskattar att det finns mellan 20 och 30 prioriterade abonnenter, till exempel äldreboenden och sjukhus, som får vatten från det drabbade vattenverket.
-Vi har beställt dricksvattencontainrar att ställa ut på prioriterade platser, vi förbereder oss för det värsta scenariot, sade Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå vid en presskonferens på tisdagen.
Stort tryck på sjukhuset
Från kommunens sida har man varit i kontakt med den nationella vattenkatastrofgruppen, Vaka, och man genomför nu en omvärldsanalys för att ta reda på hur man bäst hanterar om provsvaren visar att vattnet är smittat.
Chefsläkaren Ulf Oscarsson på Skellefteå lasarett säger att det är ”ett stort tryck på sjukhuset” men att beläggningssituationen är under kontroll.
– Vi agerar som om det finns parasiter, vi förbereder för att spola ur systemet och läget på sjukhuset är under kontroll, sade han.
För att få en tydligare bild av omfattningen på smittan kommer invånare i Skellefteå att kunna svara på en enkät om sina symptom på kommunens hemsida. Enkäten ska finnas tillgänglig inom det närmaste dygnet.
Ola Holmström/Liselott Holm/TT
Fakta cryptosporidium
- Cryptosporidium är en parasit som orsakar diarrésjukdom hos människor.
- Smitta sker framför allt via vatten förorenat av avföring eller via födoämnen. Smitta från person till person kan också förekomma.
- Infektionsdosen är liten. Inkubationstiden är inte säkert känd men är troligen cirka sju dygn.
- Sjukdomsbilden karaktäriseras av vattniga diarréer, buksmärtor, illamående, huvudvärk och feber. En del smittade får inga symtom alls. Behandlingen består av vätskeersättning vid behov.
- Om vattnet är smittat men ska användas till dryck, matlagning och tandborstning ska det kokas upp. Vattnet ska koka så att kraftiga bubblor syns i en minut.
Källa: Smittskyddsinstitutet, Östersunds kommun