Josefine Vallström svingar runt sina barn i en lekattraktion på campingens lekplats. Siv Heidi Barkhald står på campingen framför några uppradade husbilar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Barnen är peppade på att vara där” – hör campinggästernas besvikelse över att Umelagun fortsatt är stängt. Foto: Tomas Nyström

Utebad i Umeå fortsatt stängt – campinggästen kan resa vidare: ”En besvikelse”

Uppdaterad
Publicerad

Öppningen av Umeå kommuns utebad Umelagun dröjer i väntan på det nya styrsystemet. Nu sjuder missnöjet bland gäster på en närliggande camping som är besvikna över att öppningen kan vara flera veckor bort.

– Vi får hitta en annan badplats eller kanske resa vidare fortare än vad vi hade tänkt, säger campinggästen Siv Heidi Barkhald från Norge.

Bara några hundra meter från Umelagun finns campingen First Camp. Under somrarna brukar många campinggäster besöka utebadet, enligt personalen på campingen.

Men på grund av problem med installationen av det nya styrsystemet har utebadet alltså inte kunnat öppna för säsongen.

Flera campinggäster är besvikna över att Umelagun alltjämt är stängt. Josefine Vallström från Umeå, som har checkat in på campingen med sina två barn, hade hoppats att Umelagun varit öppet.

– Det är en årlig utflykt som vi gör. Det är ju jättetråkigt att det inte har öppnat än när det har varit bra väder, säger hon.

Campingen får ingen information

Även personalen på First Camp har märkt att Umelagun varit stängt. De har fått många frågor från campinggästerna om när Umelagun kan öppna – och har inte kunnat ge campinggästerna några tydliga besked.

– Vi har inte fått jättemycket information. Vi har inte fått någon kontakt från Umelagun. Man läser på deras hemsida och det ändras. Man vet inte riktigt vad man ska säga till gästerna, säger Viktoria Ågren, destinationschef vid campingen First Camp.

”Många har förståelse”

Umelaguns styrsystem – som bland annat reglerar bassängvattnets temperatur, klorhalt och cirkulering – måste bytas ut. När Umelagun nu varit stängt i väntan på det nya styrsystemet har Umeå kommun märkt av det finns ett sug efter att bada på utebadet.

– Flera personer har hört av sig till kommunen och undrat när badet kan öppna. Men många har förståelse för att vi måste säkerställa att vattnet är säkert att bada i, säger Åsa Säfsten Bohman, verksamhetschef vid Umeå kommun.

Kommunen: Klurigt läge

När det gäller kommunikationen säger Åsa Säfsten Bohman att det varit klurigt att nå ut med information och att hon har förståelse för att First Camp har svårt att ge besked till sina kunder.

– Det är ett läge som är ganska klurigt när vi inte kan gå ut med ett exakt datum när Umelagun kan öppna. Jag har förståelse för att campingen har svårt att kommunicera med sina kunder. Vi vet inte när Umelagun kan öppna och kan därför inte ge tydliga besked, säger hon.

Umelagun sett från utsidan av stängslet. Åsa Säfsten Bohman utanför stadshuset i centrala Umeå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De nya delarna dockar inte riktigt med de gamla delarna som finns kvar i det här systemet” – hör verksamhetschefen Åsa Säfsten Bohman förklara varför öppningen av Umelagun dröjer. Foto: Tomas Nyström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.