Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De prov som skickas ska odlas i tio dagar innan svaret kommer” – hör verksamhetschefen Åsa Säfsten Bohman berätta om varför Umelagun inte kan öppna – och när en eventuell öppning kan ske. Foto: Tomas Nyström

Utebaden i Umeå fortsatt stängda – oklart när de kan öppna: ”Beställt nya delar”

Publicerad

Öppningen av utebaden i Umeå dröjer. Än har man inte lyckats installera det nya styrsystemet – och därefter dröjer det ytterligare tio dagar i väntan på vattenprover.

– I efterhand kan man tänka att bedömningen av hur lång tid det skulle ta inte har varit korrekt, säger Umeå kommuns verksamhetschef Åsa Säfsten Bohman.

Umelagun var tänkt att öppna i början av juni, men på grund av problem med styrsystemet har badet hållit stängt i juni och kommer fortsatt vara stängt även några veckor i juli – minst.

Det är nämligen oklart när det nya styrsystemet är installerat och fungerande. Men att styrsystemet behöver bytas ut – för kunna reglera vattnets temperatur, klorhalt och cirkulering – råder ingen tvekan om.

– Styrsystemet är 30 år gammalt så det är helt nödvändigt att byta ut det, säger Åsa Säfsten Bohman.

Även Obbolabadet håller fortsatt stängt.

FHM: Styrsystem är ett måste

Stora bassänger kräver ett fungerande styrsystem, annars riskerar mikroorganismer snabbt att växa och kan orsaka sjukdomar eller andra hälsoproblem, enligt Folkhälsomyndigheten.

”Hur stor risken för smitta är beror bland annat på hur många badande det handlar om, hur lång tid de badar i samma badvatten, hur lång tid vattnet stått sedan det fylldes på och vilken kvalitet det har från början”, skriver myndigheten i sin vägledning om bassängbad.

Inget gratisbad i juli

Alla barn i förskoleklass till årskurs nio badar gratis på Umelagun i juni och augusti med Händer på lovet-kortet. Men trots att Umelagun varit stängt hela juni kommer inte barnen att kunna bada gratis i juli – även om utebadet öppnar den här månaden.

– De kommer inte att kunna bada gratis i juli som det ser ut just nu. Men vi kommer återkomma med besked när vi vet hur situationen ser ut, säger Åsa Säfsten Bohman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.