Hör Lorentz Karlsson om besvikelsen kring ödehusen i Norsjö. Foto: SVT.

Utredning om ödehus har legat i flera år på regeringskansliet

Uppdaterad
Publicerad

För fyra år sedan gjorde Boverket en utredning och kom med förslag på hur man ska kunna få bort förfallna ödehus på landsbygden. Men fortfarande ligger utredningen på regeringskansliet och inga beslut är fattade.

– Det är otroligt frustrerande, konstaterar bygglovshandläggaren Lorentz Karlsson i Norsjö.

Lorentz Karlsson var en av dem som SVT Nyheter träffade redan för fem år sedan när vi gjorde en serie reportage om problemen i länet med alla hus som av olika skäl lämnats vind för våg. Bara i Norsjö kommun handlar det om ett femtontal.

I dag är han egentligen pensionär, men han jobbar en dag i veckan uteslutande med att försöka göra något åt förfallet. Men det är ett jobb i uppförsbacke. Huset vi möttes vid då står fortfarande kvar mitt inne i samhället.

– Förutom ett förfulat ovårdat område och ledsna grannar uppstår ju problem med till exempel råttor, säger han och berättar varför det är så svårt.

Inte råd att riva

En del husägare har flyttat utomlands och går inte att få tag i, andra får inte husen (som är så lite värda) sålda och har själva inte råd att riva dem. Lorentz Karlsson har länge efterlyst enklare och klarare regler så att kommunen kan ingripa i större utsträckning, samt någon form av statlig ersättning till kommunerna från staten.

Formellt sett ligger utredningen på finansdepartementet och bland annat departementssekreteraren Ludvig Lundgrens bord, och han konstaterar att arbetet tagit längre tid än väntat.

– Det här är komplexa frågor som rör flera olika lagar och därför skulle det behöva utredas mer, säger han som samtidigt konstaterar att andra frågor helt enkelt varit mer prioriterade.

Ekonomiskt stöd diskuteras

Enligt honom har frågan om ekonomiskt stöd till särskilt berörda kommuner diskuterats, men det har ännu inte fattats något beslut om hur man ska gå vidare.

– Men det är fortfarande ett öppet ärende och efter semestrarna ska det göras en översyn av vilka pågående frågor som finns och hur vi ska komma vidare med dem, berättar Ludvig Lundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.