• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Person står och fotar, en vitryggig hackspett

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT:s reporter och Malin König, vid länsstyrelsen, fångar den sällsynta fågelarten med kameran. Foto: Linnea Vennström/SVT

Utrotningshotade vitryggen fortsätter öka i Västerbotten: ”Solskenshistoria”

Uppdaterad
Publicerad

Under våren hittade Länsstyrelsen 12 par vitryggiga hackspettar i länet. Sju av dem fick ungar. Det är en stor ökning för den sällsynta fågeln – som verkar trivas bra här.

– Här är det stor chans att få fika med en vitrygg, säger Malin König vid Länsstyrelsen.

I hela Sverige hittades totalt elva häckningar, mer än hälften av årets häckningar förekom alltså i Västerbotten.

– Det är fantastiskt, det är en solskenshistoria, säger Malin König.

Babyboom i länet

2022 noterades fem lyckade häckningar av åtta funna par i länet.

Fågeln var relativt vanlig i Sverige under 1900-talet, sedan kraschade stammen och år 2000 hittades bara fem par i hela landet.

– Problemet har varit att det inte funnits tillräckligt bra områden för att häcka, säger Malin König.

Trivsamma skogar

Satsningar på att återskapa lövskogar verkar vara anledningen till att hackspetten trivs.

– Efter att vi röjde här på ön då slog det till direkt, det var som att hackspettarna hade väntat på att vi skulle göra något, säger Malin König.

I vägen för byggplaner

För sex år sedan upptäcktes en vitryggig hackspett på stadsdelen Ön i Umeå. Fågeln orsakade mycket dramatik då den riskerade att stoppa kommunens byggplaner med 3000 nya bostäder.

Men nu är Mikael Berglund (S), ordförande för byggnadsnämnden, hoppfull till att de hittat en lösning på problemet.

– Vi har sett att Ön är för litet för att vara ett habitat för vitryggen, därför är vårt förslag att göra i ordning bra platser i närheten, uppströms älven, säger Mikael Berglund (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.