Sara Holmström står framför några cyklar på en innergård.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det gick till när Sara Holmströms cykel försvann. Och vad tjuven lämnade istället på brottsplatsen. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Våg av cykelstölder i Västerbotten – Saras mountainbike blev stulen

Publicerad

De anmälda cykelstölderna har under året minskat i landet, men i Västerbotten ser trenden annorlunda ut. Särskilt i Skellefteå. Sara Holmström blev för några dagar sedan av med sin mountainbike från innergården.

– Andra i området har också blivit bestulna. Jag blev jävligt förbannad, säger hon.

Sedan början av året har polisen i Skellefteå noterat en ökande trend av stulna cyklar. I maj genomfördes en husrannsakan där polisen fann en samling cyklar till ett värde av över 200 000 kronor.

Cykelstölderna i hela länet har fortsatt att öka under sommaren.

cykelstöld

– Det är en ganska stor ökning jämfört med vad vi statistiskt förväntat oss. Mer i Västerbottens län än nationellt och Skellefteå sticker ut, säger polisens koordinator i region Nord, Daniel Karlsson.

Kan ha kopplingar till missbrukare

Enligt Daniel Karlsson har cykelstölderna ändrat karaktär.

– Nu är det mer elcyklar med ett större värde, samt dyra cyklar och elsparkcyklar. Med ökad lönsamhet så blir marknaden större.

Polisens teori är att ökningen har kopplingar till missbrukare i staden. Och att staden växer vilket ger ett större utbud av både cyklar och de som behöver dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

cykelstöld

Mer i ämnet