Bilden visar en vattenläcka som drabbade boende runt Ersboda och Ersmark förra veckan. Foto: Vakin

Vakin larmar: Ovanligt hög vattenförbrukning i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala vattenbolaget Vakin i Umeå uppmanar sina kunder att kontrollera bostäder och sommarstugor – det är nämligen ovanligt hög vattenförbrukning i kommunen som kan tyda på vattenläckor.

På flera ställen ser Vakin en ökning med flera kubik per timme och det är en tydlig indikation på att det är läckage i hushåll, bostäder eller fritidshus.

– De senaste dagarna har vattenförbrukningen ökat med över 5 000 kubikmeter per dygn i Umeå kommun. Det är otroliga mängder, säger Peter Hoppstadius-Eriksson, arbetsledare förebyggande underhåll.

Väderomslaget är boven

Det är det kraftiga väderomslaget från kallt till varmt som gjort att rör gått sönder och börjat läcka.

– Vi jobbar dygnet runt med att stänga av vatten hos folk. Mörkertalet är stort.

Vädjar: Se över sommarstugorna

Vakin vädjar nu till kommuninvånarna att se över sommarstugor och gårdshus som står obevakade.

– Vi klarar det här läget en tid, men det får inte öka så mycket mer. Börjar det gå över 30 000 kubik per dygn så blir det allvar. Dessutom rör det sig om stora kostnader, vatten ska renas och pumpas och mycket övertid för personalen. Arbetsmiljön blir lidande, säger Peter Hoppstadius-Eriksson.

En grävmaskin vid en vattenskada och till höger Christoffer Jonssonskadechef vid Länsförsäkringar i glasögon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så gör du för att anmäla en vattenskada – hör Länsförsäkringars skadechef Christoffer Jonson i Umeå förklara. Foto: Anders Öhlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.