– För perioden är förbrukningen lite extrem, säger Walter Jonasson, underhållschef på Vakin, om de senaste dagarnas vattenförbrukning i Umeå – som nu ser ut att minska. Foto: Arkiv/SVT

Vakins vattenlarm gav effekt – ökningen halverades

Uppdaterad
Publicerad

Efter att det kommunala vattenbolaget Vakin i Umeå larmat om att vattenförbrukningen ökat extremt de senaste dagarna halverades ökningen på ett dygn.

– Vi vill rikta ett stort tack till hus- och stugägare som ansträngt sig, säger Walter Jonasson, underhållschef på Vakin.

Sedan det kraftiga väderomslaget i början av veckan har vattenförbrukningen ökat med över 5 000 kubikmeter per dygn i Umeå kommun, vilket motsvarar vattenmängden i två olympiska simbassänger.

Vattenläckor i bostäder och sommarstugor efter extremkylan tros ligga bakom och på onsdagen uppmanade Vakin sina kunder att se över sina fastigheter.

– Det finns indikationer på att användningen gått tillbaka sedan igår så det verkar som att kunder varit ute och kollat sina sommarstugor och hus. Vi är jättetacksamma för alla som bidragit till minskad vattenproduktion, säger Walter Jonasson på torsdagen.

Temperaturen sjunker på nytt

Eftersom att Vakins mätsystem har en dygnsfördröjning saknas exakta siffror på hur mycket användningen minskat, men indikationer visar på att produktionen gått ner till 2 500 kubikmeter per dygn, utöver normalproduktionen. Att förbrukningen fortfarande ligger över den normala nivån för säsongen kan bero på läckor i själva ledningsnätet, enligt Walter Jonasson.

– Men de vet vi ungefär var de är och lagar successivt.

Nästa vecka beräknas temperaturen sjunka igen i Umeå med ner mot -20 grader, enligt prognosen. Det oroar dock inte Walter Jonasson:

– Jag tror inte att det kommer påverka eftersom det ligger inom normalbandet för hur kallt det kan vara inom säsongen, säger han.

En kvinna på Teg i Umeå med en rosa mössa utomhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Min man hällde upp vatten i badkaret” – hör hur Camilla på Teg hanterade vattenläckan som uppstod under måndagen. Foto: Anders Öhlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.