Vården misstog cancer för ryggskott – patient avled: ”Lätt att missa”

Uppdaterad
Publicerad

En person i länet fick sin cancerdiagnos alldeles för sent, trots flera vårdbesök, på grund av brister i vårdkedjan, felaktiga bedömningar och platsbrist. Missen ledde till onödigt lidande och personens bortgång. Regionen anmäler händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt Lex Maria.

– Det här är ytterligare ett bevis på att vi måste ha mer resurser, säger chefsläkare Nino Bracin.

En person i Västerbotten sökte sig upprepade gånger till vården på grund av sin tilltagande ryggvärk. Stegvis tappade hen rörelseförmågan på grund av smärtan, och blev beroende av ambulanstransport för att ta sig till olika vårdinrättningar.

Personen träffade flera olika läkare samt en sjukgymnast som alla gjorde missbedömningar och trodde patienten hade vanlig ryggskott.

”Lätt att missa”

Inte förrän flera månader senare diagnostiserades hen med spridd njurcancer.

– Det här är något som allmänt är lätt att missa och lätt att inte prioritera i tid, om man tror att det är vanlig ryggskott som kommer gå över. Träffar man olika läkare som ger olika bedömningar drar det ut på tiden för utredning, säger Nino Bracin.

”Måste ha mer resurser”

Patienten diagnostiserades till sist med spridd njurcancer, men på grund av bristande kontinuitet, felaktig tolkning av personens besvär och brist på platser på sjukhuset kom diagnosen för sent och personen avled några månader senare.

Regionen har utrett fallet, tagit fram åtgärder för att minska risken för upprepning samt anmält ärendet till IVO.

Enligt Nino Bracin krävs det bland annat bättre kontinuitet, förbättrad kunskap om ryggvärk och snabbare utredningar.

– Det här är en fråga för högsta ledningen. Vi kan inte alltid ha otillräckliga resurser. Det här är ytterligare ett bevis på att vi måste ha mer resurser, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.