Vargen som tros ha rivet och dödat fåren. Ett av fåren som skadats. Foto: Nils Haraldsson / SVT

Se vargen som gick till attack i Vindeln – dödade nio får

Uppdaterad
Publicerad

Under natten till onsdag dödades nio får vid en vargattack i Vindelns kommun. Nu har Länsstyrelsen tagit salivprover för att se var vargen kommer ifrån. Nils Haraldsson såg vargen för en vecka sedan i Tvärålund.

I norra Sverige finns det en väldigt liten vargstam och i Västerbotten är den nästan obefintlig.

– Det är väldigt få vargar i norra sverige. Endast ett fåtal vargrapporter har lämnats in till Länsstyrelsen under det första halvåret, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig tjänsteman vid länsstyrelsen i Västerbotten.

Tagit salivprover

Länsstyrelsen har varit på plats hos bonden i Vindelns kommun som äger fåren. Där har man tagit salivprover för att få mer information om vargen.

– Vi vet väldigt lite om vargen men har tagit salivprover för att kunna göra en DNA-analys. Då får man veta var vargen kommer ifrån, vilket revir den tillhör, vilka föräldrarna är med mera, säger Michael Schneider.

Ett av fåren som attackerades av vargen och fått plåster. Foto: SVT / Stefan Brännström

Hur många vargar finns i Västerbotten?

– Just nu vet vi att det är en varg som rör sig i Västerbotten, runt om Tvärålund har det kommit några vargrapporter. Inne i Tvärålund filmade man en varg som gick tvärs igenom byn på natten, och vi misstänker att det är den vargen men det vet vi inte säkert, säger Schneider.

SVT har fått ta del av filmen som togs klockan två på natten i Tvärålund. Filmen har visats för Länsstyrelsen som bekräftar att det är en varg på filmen.

Hur kan man skydda sig från varg?

– Man kan sätta upp elstängsel, sedan kan man söka bidrag för sådana stängsel, man kan även få ersättning från Länsstyrelsen för skadorna, berättar Schneider och fortsätter:

– Skyddsjakt är även möjligt men det är det sista man gör.

I videon ovan kan du se vargen som troligtvis dödat fåren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.