RS-virus, respiratoriskt syncytievirus, drabbar de flesta människor och ter sig ofta inte värre än en snuva. Men för små barn som utsätts för viruset för första gången riskerar att bli allvarligt sjuka och i värsta fall behöva respiratorvård.
Flera årskullar
Vartannat år brukar smittspridnigen av RS-viruset vara extra stor, förra året förväntades vara ett sådant – men smittspridningen uteblev i princip helt tack vare coronarestriktionerna. Det innebär att det nu finns tre årskullar barn som inte utsatts för viruset tidigare och nu drabbas samtidigt.
– Vi har inte haft RS sedan 2019, så 1, 2 och 3-åringarna är ganska oskyddade och kan bli sjuka, säger Deborah Frithiof.
”Eloge till befolkningen”
För att bromsa smittspridningen gäller i princip samma förutsättningar som för coronapandemin, tvätta händerna, försöka hålla avstånd och stanna hemma vid symptom, något Västerbottningarna är bra på enligt överläkaren.
– Jag vill ge en eloge till befokningen i Västerbotten som överlag är betydligt bättre på att ”vabba” och hålla barnen hemma vid förkylning än de i södra Sverige. Vi ser det ganska tydligt, avslutar Deborah Frithiof.
RS-Virus ger förkylningssymptom
RS-virus, respiratoriskt syncytievirus, smittar lätt och de flesta barn blir sjuka någon gång under sina första två år. Infektionen är vanligare under vinterhalvåret.
Viruset sprids vid nära kontakt med infekterade personer, via droppar i nysningar och hostningar eller genom kontakt med smittade föremål. Infektionen ger ofta samma symptom som en vanlig förkylning.
Om du ska söka vård på en vårdcentral eller en akutmottagning beror bland annat på barnets ålder och hur sjukt barnet är. Ju yngre barnet är desto snabbare ska du söka vård
God handhygien är ett bra sätt att undvika smitta.
För de sköraste spädbarnen finns förebyggande behandling
Källa: Folkhälsomyndigheten och 1177