Hon är överläkare på barnakuten vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg, där vårdbelastningen ökat rejält de senaste veckorna.
– Vi har nu över 200 patienter per dygn, nästan 40 procent fler än normalt, och hela skillnaden beror på RS-infektioner, säger Karin Adrian.
Coronarespiten över
En normal säsong börjar antalet fall av RS-virus öka i november för att kulminera i februari eller mars. Vartannat år blir smittspridningen starkare med flera fall. Så ”borde” det ha blivit säsongen 20-21, men den epidemin uteblev helt tack vare coronarestriktionerna. Nu tycks verkligheten komma ikapp.
Tidigare i veckan konfererade cheferna för ett stort antal barnkliniker och kunde då konstatera att belastningen på vården redan är extrem över i stort sett hela landet. Samt att det är RS-epidemin som ligger bakom. Det berättar Erik Normann, neonatal-läkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala:
– Trycket är jättehårt samtidigt som ingen kan svara på om detta är en extra tidig spridningstopp eller om det kommer fortsätta öka ända till april. Blir det värre får vi hoppas att barnsjukvården kan låna in personal från andra vårdavdelningar precis som man gjorde under pandemin.
Så gott som alla människor blir varje år infekterade av RS-virus, respiratoriskt syncytialvirus. Men eftersom flertalet är ”vana” vid viruset blir symtomen sällan värre än snuva. Men barn som är födda efter den senaste RS-epidemin saknar skydd, och i år är de ovanligt många.
Lindrigt sjuka
De allra flesta blir lindrigt sjuka, men infektionen orsakar segt slem i halsen som hos riktigt små barn med tunna luftrör kan störa andningen. I svåra fall riskerar barnet lunginflammation som kräver vård på sjukhus med syresättning och i sällsynta fall respirator.
Larmsignalerna från barnläkarna bekräftas av fredagens statistik från Folkhälsomyndigheten över antalet laboratoriebekräftade fall. Den visar att årets RS-epidemi tog fart redan i augusti för att öka mycket brant under september. Flera månader tidigare än vanligt, säger Annasara Carnahan, epidemiolog på myndigheten:
– Och eftersom en RS-säsong brukar pågå 2-3 månader kan vi förvänta oss att smittspridningen fortsätter öka en tid. Och det går inte att veta när det vänder förrän det redan har vänt, men klart är att vi bara befinner oss i början av epidemin.
RS-virus ger förkylningssymptom
RS-virus, respiratoriskt syncytievirus, smittar lätt och de flesta barn blir sjuka någon gång under sina första två år. Infektionen är vanligare under vinterhalvåret. Viruset sprids vid nära kontakt med infekterade personer, via droppar i nysningar och hostningar eller genom kontakt med smittade föremål. Infektionen ger ofta samma symptom som en vanlig förkylning.
Om du ska söka vård på en vårdcentral eller en akutmottagning beror bland annat på barnets ålder och hur sjukt barnet är. Ju yngre barnet är desto snabbare ska du söka vård
- God handhygien är ett bra sätt att undvika smitta.
- För de sköraste spädbarnen finns förebyggande behandling
Källa: Folkhälsomyndigheten och 1177