”För min del är det självklart med munskydd” – hör vad virologen vill se för åtgärder. Foto: SVT

Brittiska mutationen bakom kraftiga ökningen i Västerbotten – virolog vill se hårdare tag

Uppdaterad
Publicerad

Det snabba spridningen av covid-19 i Västerbotten oroar. Länet har högst smittotryck i landet enligt Folkhälsomyndighetens siffror. Fredrik Elgh, professor i virologi, vill se fler åtgärder för att få stopp på spridningen, men smittskyddet håller inte med.

Västerbotten är den region i Sverige som har högst smittotal i landet när det gäller antal nya fall av covid-19 per 100 000 invånare. Det visar Folkhälsomyndighetens siffror för vecka 6.

Det är den mer smittsamma brittiska coronamutationen som sprids mest. Över 80 procent av de slumpmässiga prover Region Västerbotten skickat på analys visade sig innehålla den brittiska mutationen – i Lycksele och vid batterifabriken i Skellefteå 100 procent.

– Vi måste minska smittspridningen, säger Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå univeritet.

Enligt honom finns det åtgärder att ta till, så som snabbtester, bättre munskydd och drastiska restriktioner under en begränsad tid. Men länets smittskyddsenhet tror inte på mer restriktioner.

– En nedstängning kan slå tillbaka – man kanske slappnar av och släpper allmänna restriktioner. Då är vi snart i ett svårt läge igen, säger smittskyddsläkare Gunilla Persson.

Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.