En blond kvinna med en svart jacka

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi ser att vi har nivåer som är högre än innan pandemin”. Hör Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare Region Västerbotten, om den ökande utskrivningen av antibiotika i länet. Foto: Linnea Vennström/SVT

Västerbotten skriver ut minst antibiotika i landet – men utskrivningarna ökar: ”Ska ligga på låg nivå”

Uppdaterad
Publicerad

Det skrivs ut allt mer antibiotika i Sverige – trots att det är ett hot mot den globala folkhälsan.

Västerbotten skriver ut minst antibiotika i landet, men även där ökar användningen.

– Vi vill inte att ökningen ska fortsätta, säger Therese Thunberg, smittskyddsläkare i Västerbotten.

Förskrivningen av antibiotika ökar i hela landet. Totalt ökade det med tio procent i landet, i Västerbotten har man en fyraprocentig ökning sedan förra året, uppger Region Västerbotten.

– Det har skett en glidning i hela landet. Vi måste tänka på användandet av antibiotika och använda det på rätt sätt, säger Therese Thunberg.

Kan bli en risk för patienter

När det finns en infektionsrisk vid exempelvis cancerbehandlingar och operationer behövs antibiotika – men ju mer läkemedlet används desto mindre effekt får det.

– Det är ett hot mot global folkhälsa, vi behöver jobba aktivt för att bara använda antibiotika när det verkligen gör nytta, säger Therese Thunberg och fortsätter:

– Det kan komma perioder när det är brist på antibiotika, vilket kan bli en risk för patienter, till exempel om vi inte kan ge rätt styrka eller om vi behöver ge en bredare antibiotika än vad som är nödvändigt.

Sverige har en lägre utskrivning än många andra länder globalt.

– Vi ska ligga på en låg nivå, säger Thunberg.

Så kan man som privatperson hjälpa

Det är läkarnas ansvar att se till att antibiotikan används på rätt sätt, men även privatpersoner kan bidra.

– Försök tvätta händerna så att man inte blir smittad av en bakteriell infektion. Sedan är det viktigt att man inte använder överblivna kurer som ligger hemma, de ska lämnas in.

Hör smittskyddsläkaren Therese Thunberg om ökningen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.