Rekordmånga invånare väntas

Uppdaterad
Publicerad

Till följd av flyktingmottagandet förutspår nu Sveriges kommuner och landsting att Umeås befolkning kommer att ha närmat sig 127 000 invånare inom fem år. Men kommunen tror att det kan röra sig om ännu fler.

Umeås tillväxt har på senare år bromsats upp, men nu syns ett tydligt trendbrott till följd av flyktingmottagandet.

På kommunen skapar man just nu preliminära prognoser för att på bästa sätt kunna möta de behov som uppstår i samband med mottagandet av flyktingar, men det är inte helt enkelt, menar Anna-Lena Löfgren, biträdande planeringschef på Umeå kommun.

– Vi har en särskild svårighet just nu och det handlar om att vi har svårt att bedöma hur stor flyktingmottagningen kommer att vara i Umeå och slutligen hur många som kommer att bli kommunplacerade. Det är vår största osäkerhet just nu, säger Anna-Lena Löfgren.

Större ökning

SKL förutspår att Umeås befolkning kommer att öka från 120 000 invånare till drygt 127 000 till 2019, men enligt kommunen är det är inte omöjligt att det kan ske en ännu större ökning än så. 

– Jag tror att den siffran är för låg. Den stämmer i och för sig med vår nuvarande prognos, men den kommer vi att revidera vid årsskiftet, så siffran kommer att ändras, säger Anna-Lena Löfgren.

Bör ses som möjlighet

Enligt professorn Lars Westin har Umeå alla möjligheter för att klara av en befolkningsökning, något som är en förutsättning för att kommunen ska klara tillväxtmålet.

– Umeå växer inte nu för tiden exceptionellt snabbt. Umeå växer som Sveriges snitt så att det är inget speciellt om tillväxttakten nu ökar, och det måste det göra om Umeå vill nå målet 200 000 invånare. Umeås fastighetsägare och andra aktörer bör se detta som en möjlighet att dra till sig ännu fler människor.

Bostäder behövs

Receptet för att klara av ökningen är enligt Lars Westin som bekant fler bostäder och en ökad beredskap.

– Det är många kommuner i Sverige som växer i den takten som Umeå kan nå upp till, men det innebär självklart att man måste ha en planberedskap och att alla marknader samt integrationen fungerar, säger han och fortsätter:

– Det blir en ansträngning på den kommunala budgeten på kort sikt, men på lång sikt innebär det en ökad skattekraft och fler möjligheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.