Victoria i Lycksele om BB-oron: ”Har svårt att sova – tänk om något går fel”

Uppdaterad
Publicerad

Victoria Öjstam har gått två dagar över beräknat förlossningsdatum. Hon har sju minuter till förlossningen i Lycksele – men den har nu stängt för jul. Istället får hon åka två timmar till Umeå när det är dags att föda. 

–  Jag har svårt att sova, tänk om något går fel, säger hon. 

Sedan igår måndag håller förlossningen i Lycksele stängt för planerade födslar ända tills slutet av januari och det kan bli ännu längre. En av de som drabbas är blivande mamman Victoria Öjstam i Lycksele som gått två dagar över tiden.

– Vi har gjort i ordning extra filtar, handdukar och extra mat och lagt det i bilen om något skulle hända. Jag är jätteorolig och har inte kunnat sova på flera dagar, säger Victoria Öjstam.

Förlossningsvården i Västerbotten

– Tänk om något går fel och jag inte hinner fram till Umeå i tid. Hitta en lösning snabbt så vi får ha förlossningen öppen i Lycksele. Alla kvinnor i inlandet kräver att politiker agerar. Att få ett telefonnummer jag ska ringa när det sätter igång är ingen lösning, säger hon.

Personalen kritisk

Det går inte att hitta barnmorskor och läkare, det är därför förlossningen håller stängt. Victoria jobbar själv som sjuksköterska på Lycksele lasarett och är kritisk till hur regionledningen skött hela situationen. Och hon är inte ensam.

I ett brev till regionledningen skriver 14 läkare i Lycksele om sin oro över ökade patientrisker under två veckor i januari. Då kan Lycksele inte heller ta emot akuta fall för det finns inga förlossningsläkare eller gynekologer.

Det innebär att specialistkompetens saknas om en kvinna till exempel kommer in med en kraftig blödning efter ett missfall eller en abort.

Anna-Lena Danielsson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, säger att nämnden inte fick redovisat att det skulle saknas läkare och gynekologer under två veckor, men att hon nu tar situationen på fullaste allvar.

– Imorgon kommer man ha ett möte där tre verksamhetsområdeschefer ska träffa personalen i Lycksele. Sen behöver man titta igenom risk- och konsekvensanalysen som gjorts för att se om det är något som fattas i den, säger Danielsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet