Lotta Charlesdotter, turistinformatör Vilhelmina kommun

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Saxnäs och Klimpfjäll hamnar på andra plats i länet bland fjällorter med flest svenska besökare enligt Naturvårdsverkets kartläggning. Turistinformatören Lotta Charlesdotter berättar om Vildmarksvägens betydelse. Foto: SVT

Vildmarksvägen lyfter fjällturismen i Vilhelmina

Uppdaterad
Publicerad

Sommarturismen gör att Saxnäs och Klimpfjäll sticker ut i länet när det gäller antalet besökare i fjällen. Det visar Naturvårdsverkets kartläggning av svenska fjällturisters mobilanvändning.

– Det är jättekul. Vildmarksvägen är den stora magneten, säger Lotta Charlesdotter, turistinformatör i Vilhelmina.

De senaste fem åren har Naturvårdsverket följt svenska fjällturister via deras mobiltelefoner. Den som varit uppkopplad på mobilnätet i 20 minuter på en plats räknas som besökare.

I Västerbottens län toppar Hemavan och Tärnaby listan med i genomsnitt 2 386 besökare per dygn. På andra plats ligger Saxnäs och Klimpfjäll med i snitt 1 460 besökare per dygn.

– Det är en stark sommarsäsong med besöksmål som Stekenjokk och Vildmarksvägen som är förklaringen till Saxnäs och Klimpfjälls siffror, säger Per-Olov Wikberg på Naturvårdsverket.

Påsken mest populär

Kartläggningen ska öka förståelsen för fjällturismen, bland annat ur fjällsäkerhetsskäl.

Statistiken visar till exempel tydligt att det är under påsken som flest besöker fjällen. Under pandemin märktes också en ökning.

– 2020 var ett starkt år men pandemieffekten var något svagare i Västerbotten och Norrbotten eftersom det finns fler fritidshus söderut, till exempel i Jämtland, säger Per-Olov Wikberg.

Vildmarksvägen fortsätter locka

2020 var ett svårslaget rekordår för turismen i Vilhelmina kommun. Men även i sommar har många besökt Vildmarksvägen. Förutom svenskar kommer även turister från Tyskland och Holland.

– Turistföretagarna upplever är att det är mer besökare än det brukar vara, så det ska bli intressant att se hur det ser ut när säsongen är slut, säger Lotta Charlesdotter.

ANTAL BESÖKARE PER FJÄLLOMRÅDE

  1. Hemavan/Tärnaby 2 386
  2. Saxnäs/Klimpfjäll 1 460
  3. Kittelfjäll 868
  4. Borgafjäll 658
  5. Ammarnäs 497

Siffrorna avser genomsnittligt antal besökare per dygn 2019-2024.

De med svenskt nummer som varit uppkopplad på mobilnätet i 20 minuter på en plats räknas som besökare.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.