– Vi kan inte bo kvar här med de otroliga störningarna som finns efter ett verk, menar markägaren Sven-Olof Höglund. Foto: SVT

Vindkraftverksplaner upprör bybor

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraftverken i Sverige växer så det knakar på höjden. I Västerbotten vill flera bolag bygga verk på över 200 meter.

Från början byggde man vindkraftverk i stort sett precis ovanför trädtopparna. I Holmsund utanför Umeå kan man tydligt se hur verken blivit större och större ju längre tiden går.

Det finns även planer på att bygga en gigantisk vindkraftspark med 260 meter höga verk i Gråtanliden mellan Storuman och Villhelmina.

Även Västerbottens länsstyrelse intygar att det kommer in allt fler ansökningar från vindkraftsbolag som vill bygga högre verk.

”Vi kan inte bo kvar här”

Ett annat exempel är vindkraftsparkerna som ska byggas i Vargträsk, som ligger mellan Lycksele och Åmsele kommun, och Vinliden, utanför Lycksele.

Nordisk Vindkraft har tillstånd att bygga totalt 32 vindkraftverk på 175 meter, men har nu ansökt om att få göra dem 55 meter högre. Alltså 230 meter.

Majoriteten av byborna i Vinliden är kritiska och oroliga för bolagets planer.

– Vi kan inte bo kvar här med de otroliga störningarna som finns efter ett verk. Blir de ännu större får vi ännu fler typer av störningar i form av till exempel lågfrekventa buller, säger markägaren Sven-Olof Höglund som bor i Vinliden, två kilometer från där fyra verk ska sättas upp.

Skillnaden beräknas vara mycket liten

Nordisk Vindkraft vill inte medverka i en intervju utan skriver på mejl till SVT Västerbotten att med högre vindkraftverk kommer man att kunna producera el till ytterligare 30 000 hushåll utan att behöva sätta upp fler vindkraftverk.

De skriver även att ”de beräkningar som gjorts på ljudutbredning från 230 m respektive 175 m höga vindkraftverk visar att skillnaden är mycket liten mellan dessa två alternativ. I grundtillståndet har vi samma villkor som i princip alla vindkraftsparker har, dvs att ljudnivån vid bostad skall understiga 40 dB(A) vid de förutsättningar som anges i Naturvårdsverkets föreskrifter.”

Bolaget känner sig även trygga i att de inte kommer att överskrida några villkor då det i flera fall är lägre ljudnivåer i nyare och med moderna modeller – trots storleken.

Ändrade sin åsikt

I Strömsund kommun, som gränsar till Västerbotten, sa kommunen först ja till en vindkraftspark. Men då bolaget ansökte om att få bygga ännu högre vindkraftverk ändrade man åsikt och hoppas nu att det inte blir något utav planerna. Detta då kommunen är osäker på hur stora störningar som skapas på en högre höjd.

Sven-Olof Höglund i Vinliden hoppas även han att vindkraftsparken i Vinliden aldrig blir av.

– Det finns ju en fördel att det genererar el men konsekvenserna runt det blir ju större. Och ska man ha så stora konsekvenser får man göra det på ett annat sätt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.