– Hade det varit så farligt att varannan ungdom hör sämre – då hade vi sett det på våra patienter, säger Marie-Louise Andersson Barrenäs.
WHO larmar om att 1 miljard unga (12 till 34 år) riskerar att drabbas av permanenta hörselnedsättningar, efter en studie som publicerades 2022. Det är en följd av vad forskarna kallar ”osäkert lyssnande” – långvarig och överdriven exponering för hög ljudvolym.
Forskarna skeptiska
Umeåforskare är skeptiska till att det faktiskt stämmer.
– Vi vill bli de första i världen som säger att WHO har fel, säger hörselforskaren Marie-Louise Andersson Barrenäs på Umeå Universitet.
Hörseln har blivit bättre
Barrenäs tror snarare att hörseln har blivit bättre, i takt med att människors hälsa har förbättrats och att allt färre får bullerskador. Dessutom menar Barrenäs att så kallat ”osäkert lyssnande” funnits sedan länge.
– De här vanorna med att lyssna på musik på det sättet började redan på 70-talet, då borde de som är runt femtio idag vara påverkade nu, det tror vi inte, säger Marie-Louise Andersson Barrenäs.
Unik databas
På Umeå universitet har forskarna en unik databas med alla audiogram i Sverige från de senaste 20 åren – en liknande databas finns inte någon annanstans i världen. Databasen kommer de använda som grund för att undersöka om WHO:s larm stämmer.
– Det ska bli jättespännande, vi är väldigt nyfikna att få se hur det ser ut, säger Marie-Louise Andersson Barrenäs.
Hör Marie-Louise Andersson Barrenäs om den unika studien i videon ovanför.
HÖRSELSKADOR I SVERIGE
I Sverige har ungefär 1,5 miljon individer funktionsnedsättande hörselskador.
Drygt 560 000 svenskar har hörapparat.
Källa: Karolinska institutet