Person som öppnar dörren

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag trodde att jag var ute i god tid när jag började söka bostad, men det var jag inte”, säger Wout Coelen som bor på camping. Foto: Per-Anders Fredriksson/SVT

Wout bor i stuga på camping i Umeå – med sju andra studenter

Uppdaterad
Publicerad

Wout Coelen från Nederländerna har inte lyckats hitta boende till terminsstarten i Umeå. Nu delar han en campingstuga med sju andra personer.

– Jag försöker tänka positivt – för vissa är det här lyx, säger Wout.

Wout Coelen från Nederländerna började söka boende direkt när han blev antagen till Umeå universitet. Trots att han tyckte sig vara ute i god tid visade det sig att han inte var det. Nu bor han tillfälligt på campingen på Nydala i Umeå tillsammans med sju andra studenter i en stuga.

Boendet är bara tillfälligt, från oktober har han fått tag i en studentlägenhet på Ålidhem. Wout Coelen tycker det har varit toppen med det tillfälliga boendet även om det är lite trångt.

Bostadsmarknaden i Västerbotten

– Det finns de som bor på gatan och då är det här hög standard i jämförelse, säger Wout Coelen.

Gemenskap på campingområdet

First camp på Nydala har kört konceptet med tillfälligt studentkollektiv i flera års tid. Totalt är det fyra större stugor som fyllts med åtta studenter i varje.

– Efter några veckor ser vi att de blir kompisar och hänger här utomhus på campingområdet, säger Viktoria Ågren, destinationschef för First camp Nydala i Umeå.

Bor i husvagn – eller tältar

Flera studenter lånar eller hyr också husbil eller husvagn för att tillfälligt lösa boende tills de hittar något.

– Men vi har några studenter som bestämt sig för att bo kvar hela året, eller till och med hela skoltiden, säger Viktoria Ågren.

I veckan checkade dessutom en student in som ska bo i tält, tills personen hittat boende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknaden i Västerbotten

Mer i ämnet