Studenten Markus Karlsson kompisens studentrum där han sover på en madrass på golvet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den akuta lösningen för studenten Markus Karlsson blev att lägga en madrass på golvet i kompisens studentrum i Skellefteå. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Skellefteå rödlistad som studentstad – trots bostadsgaranti

Publicerad

Bostadsbristen har trots bostadsgaranti blivit akut för studenterna i Skellefteå. Det visar en ny rapport från Sveriges förenade studentkårer, SFS.

– Det är en stor ökning med personer till den här staden. Samtidigt kommer fler studenter än tidigare och antalet studentbostäder har inte ökat, säger Johanna Persson, ordförande Skellefteå studentförening.

Martin Karlssons första tid som student har han sovit på en madrass på golvet i en kompis studentrum på nio kvadrat.

– Att jag får en bostad är väldigt viktigt. Annars kan jag inte plugga. Mina föräldrar bor åtta timmar söderut i Gävle, säger han.

Men kommunen och allmännyttiga Skebo delar inte studentföreningens nya bedömning.

– Vi är förbryllade. Vår bild är att det ser bättre ut i år än tidigare. Klart att det är en utmaning men också en högt prioriterad fråga, säger Skebos kommunikatör Anna Ersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.