Trots att höstterminen är i gång kämpar många studenter fortfarande med att hitta ett boende, visar den årliga bostadsrapporten från Sveriges förenade studentkårer, SFS.
Läsningen är dock inte helt utan ljusglimtar.
Fem städer som tidigare har varit gulmarkerade, Falun, Helsingborg, Luleå, Trollhättan och Växjö, räknas numera som gröna. Det innebär att studieorten kan erbjuda ett förstahandskontrakt inom en månad.
I de stora studentstäderna och för den stora majoriteten är situationen däremot fortsatt allvarlig, konstaterar Rasmus Lindstedt.
– Nästan 70 procent av Sveriges studenter bor i en rödmarkerad stad och får vänta åtminstone den första terminen, men ofta upp mot ett år innan man kan få ett tryggt första boende, säger han.
Subventioner för studentbyggen
Många studentkårer vittnar om att studenter tvingas välja bort sitt studieval för att de inte hittar ett boende eller har råd på grund av höga hyror. Enligt Rasmus Lindstedt behövs subventioner för att få i gång byggandet av fler bostäder.
– Det stora problemet är att det finns 400 000 studenter och 100 000 studentbostäder, det är en ekvation som helt enkelt inte går ihop, säger han.
Många kommuner erbjuder en bostadsgaranti för studenter. Årets rapport visar dock att garantin i nästan hälften av fallen inte går att lita på.
Sex av 14 kommuner som utlovar bostadsgaranti till nya studenter är gul- eller rödmarkerade.
– Det är allvarligt att man utger sig för att ha bostadsgaranti, om man faktiskt inte kan uppfylla våra ganska enkla riktlinjer, att erbjuda bostad inom ett halvår till en rimlig hyra, säger Rasmus Lindstedt.
Skellefteå visar dilemmat
En kommun som sjunkit som en sten på listan är Skellefteå. Genom åren har man kunnat erbjuda studenter boende inom en månad, men i år blir studieorten för första gången rödlistad – trots att man erbjuder bostadsgaranti.
– Det handlar mycket om den industriexpansion som sker i norr, där arbetskraft har flyttat till Skellefteå och på många sätt pressat bort studenterna, säger Rasmus Lindstedt.
Situationen i Skellefteå visar också på dilemmat i stort med bostadsbristen för studenter, menar han.
– Skellefteå behöver kompetens och studenter som pluggar vidare till ingenjörer och stannar kvar, men de kan inte ens flytta dit och börja plugga. Det blir ju ett slag mot svensk kompetensförsörjning.
Bostadssituationen i svenska studentstäder
Gröna städer
Borlänge, Falun, Helsingborg, Kalmar, Karlstad, Kristianstad, Linköping, Luleå, Norrköping, Piteå, Sundsvall, Trollhättan, Västervik, Växjö, Östersund
Gula städer
Arvika, Borås, Eskilstuna, Gävle, Jönköping, Karlskrona, Skövde, Västerås, Örebro
Röda städer
Göteborg, Halmstad, Kiruna, Lomma/Alnarp, Lund, Malmö, Skellefteå, Stockholm, Umeå, Uppsala, Varberg, Visby
Källa: Sveriges förenade studentkårer
Sveriges förenade studentkårers kritierier
En studieort blir grön om den kan erbjuda studenter ett tryggt boende inom en månad.
En studieort blir gul om den någon gång under höstterminen kan erbjuda studenter ett boende med förstahandskontrakt som gäller under hela studieperioden. (För gulmarkeringen finns inget krav på rimliga hyresnivåer eller avstånd till campus.)
En studieort blir röd om den inte kan erbjuda studenter ett boende under höstterminen.