Tvådelad bild: Ett lägenhetshus fotograferat underifrån så att himlen också syns samt Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på hyresgästföreningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT ringde hyresgästföreningen för att få bättre koll på vad som gäller kring studenters boendesituation. Foto: SVT/Privat

Rapport: Flera kommuner med bostadsgaranti kan inte erbjuda studenter bostad

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbristen är fortsatt akut för många studenter. Nära hälften av de kommuner som säger sig garantera en bostad till studenter lever inte upp till kravet.

– Det är allvarligt, säger Rasmus Lindstedt, ordförande för Sveriges förenade studentkårer.

Trots att höstterminen är i gång kämpar många studenter fortfarande med att hitta ett boende, visar den årliga bostadsrapporten från Sveriges förenade studentkårer, SFS.

Läsningen är dock inte helt utan ljusglimtar.

studentboende

Fem städer som tidigare har varit gulmarkerade, Falun, Helsingborg, Luleå, Trollhättan och Växjö, räknas numera som gröna. Det innebär att studieorten kan erbjuda ett förstahandskontrakt inom en månad.

I de stora studentstäderna och för den stora majoriteten är situationen däremot fortsatt allvarlig, konstaterar Rasmus Lindstedt.

– Nästan 70 procent av Sveriges studenter bor i en rödmarkerad stad och får vänta åtminstone den första terminen, men ofta upp mot ett år innan man kan få ett tryggt första boende, säger han.

Subventioner för studentbyggen

Många studentkårer vittnar om att studenter tvingas välja bort sitt studieval för att de inte hittar ett boende eller har råd på grund av höga hyror. Enligt Rasmus Lindstedt behövs subventioner för att få i gång byggandet av fler bostäder.

– Det stora problemet är att det finns 400 000 studenter och 100 000 studentbostäder, det är en ekvation som helt enkelt inte går ihop, säger han.

Många kommuner erbjuder en bostadsgaranti för studenter. Årets rapport visar dock att garantin i nästan hälften av fallen inte går att lita på.

Sex av 14 kommuner som utlovar bostadsgaranti till nya studenter är gul- eller rödmarkerade.

– Det är allvarligt att man utger sig för att ha bostadsgaranti, om man faktiskt inte kan uppfylla våra ganska enkla riktlinjer, att erbjuda bostad inom ett halvår till en rimlig hyra, säger Rasmus Lindstedt.

Skellefteå visar dilemmat

En kommun som sjunkit som en sten på listan är Skellefteå. Genom åren har man kunnat erbjuda studenter boende inom en månad, men i år blir studieorten för första gången rödlistad – trots att man erbjuder bostadsgaranti.

– Det handlar mycket om den industriexpansion som sker i norr, där arbetskraft har flyttat till Skellefteå och på många sätt pressat bort studenterna, säger Rasmus Lindstedt.

Situationen i Skellefteå visar också på dilemmat i stort med bostadsbristen för studenter, menar han.

– Skellefteå behöver kompetens och studenter som pluggar vidare till ingenjörer och stannar kvar, men de kan inte ens flytta dit och börja plugga. Det blir ju ett slag mot svensk kompetensförsörjning.

Bostadssituationen i svenska studentstäder

Gröna städer

Borlänge, Falun, Helsingborg, Kalmar, Karlstad, Kristianstad, Linköping, Luleå, Norrköping, Piteå, Sundsvall, Trollhättan, Västervik, Växjö, Östersund

Gula städer

Arvika, Borås, Eskilstuna, Gävle, Jönköping, Karlskrona, Skövde, Västerås, Örebro

Röda städer

Göteborg, Halmstad, Kiruna, Lomma/Alnarp, Lund, Malmö, Skellefteå, Stockholm, Umeå, Uppsala, Varberg, Visby

Källa: Sveriges förenade studentkårer

Sveriges förenade studentkårers kritierier

En studieort blir grön om den kan erbjuda studenter ett tryggt boende inom en månad.

En studieort blir gul om den någon gång under höstterminen kan erbjuda studenter ett boende med förstahandskontrakt som gäller under hela studieperioden. (För gulmarkeringen finns inget krav på rimliga hyresnivåer eller avstånd till campus.)

En studieort blir röd om den inte kan erbjuda studenter ett boende under höstterminen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

studentboende

Mer i ämnet