Klara Dryselius, SFS Vice ordförande, ger sina tre bästa tips för att hitta studentbostad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klara Dryselius, SFS Vice ordförande, ger sina tre bästa tips för att hitta studentbostad. Foto: SVT/TT

Årsrapport: Bostadsbristen blir värre för studenterna

Uppdaterad
Publicerad

Läget har blivit sämre för studenter som vill ha bostad. Hyreshöjningar och minskat nybyggande bedöms ligga bakom, enligt Sveriges förenade studentkårers, SFS, årliga bostadsrapport.

– Det blir en jobbig och tuff situation, säger Klara Dryselius, vice ordförande för SFS.

I landet finns det just nu 400 000 studenter men endast 100 000 studentbostäder.

– Det är siffror som inte går ihop, säger Klara Dryselius.

Enligt SFS, som har kartlagt 34 svenska studieorter, bor 68 procent av landets studenter i en ort där det tar mer än en termin att få ett tryggt boende.

– Det har flera orsaker, dels har det varit en pandemi som vi kommer tillbaka ifrån, dels är det fler studenter som ska komma tillbaka till campus. Men det är också så att det byggs mindre, säger hon.

Enligt rapporten visar SCB:s preliminära statistik att 57 procent färre bostäder började byggas under första halvan av 2023 jämfört med året innan.

Högre hyror pressar marginalerna

Hyrorna har det senaste året höjts ovanligt mycket på landets studieorter. Enligt rapporten, som har kartlagt 34 svenska studieorter, har hyrorna höjts i genomsnitt 4,3 procent på studieorterna. Det kan jämföras med den genomsnittliga höjningen för hela landet året innan som var 1,7 procent.

Det slår hårt mot studenter som redan har små ekonomiska marginaler, menar Klara Dryselius.

– Det blir en jobbig och tuff situation. Man ska börja plugga, träffa nya och gamla vänner men istället behöver många oroa sig över om man har en bostad och om man kan betala hyran, säger.

Vill se statliga stöd

SFS:s rapport vill se tre förändringar för att lösa situation. De vill bland annat se statliga stöd för bygga fler studentbostäder, ett reformerat bostadsbidrag för studenter, samt bättre kontroller av att det endast är studenter som bor i studentbostäderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.