Det var i början av februari som en man misstänks ha mördats i sitt hem i Malå. I fredags omhäktades en man och en kvinna misstänkta för mordet. Där beslutades också om skärpt sekretess kring fallet genom ett så kallat yppandeförbud.
– Det kan man införa när man anser att det finns skäl för det, när det handlar om grov brottslighet eller känslig information som man inte vill ha ut, säger Peter Jonsson, vice chefsåklagare, som hoppade in under häktningförhandlingarna.
Det innebär att den som varit med vid en domstolsförhandling, eller vid ett polisförhör, inte får berätta eller på andra sätt föra vidare vad som framkommit vid förhandlingen eller förhöret.
Vill säkerställa sekretess på viktiga uppgifter
– Den här möjligheten finns och syftar till säkerställa sekretess på viktiga uppgifter och är ett skydd för att kunna genomföra en bra förundersökning. Den bygger på att en spridning av uppgifterna skulle kunna skada utredningsarbetet.
Om man bryter mot ett yppandeförbud kan man straffas med böter.
Hur vanligt är det med yppandeförbud i utredningar?
– Jag har ingen statistik, men när det gäller mycket grov brottslighet där en spridning av uppgifter innebär en risk för utredningsarbetet är min uppfattning att det är relativt vanligt, säger Peter Jonsson, vice chefsåklagare.
Advokaten: Aldrig hänt under min tid
Advokat Ulf Holst företräder den misstänkta kvinnan.
– Jag har varit med i 30 års tid, men det har aldrig hänt tidigare att jag belagts med yppandeförbud. Jag blev förvånad. Det sticker ut lite, säger han och fortsätter:
– Men för mig spelar det ingen roll, det skulle aldrig falla mig in att prata med någon om en pågående utredning.
Åklagarna har inget yppandeförbud.