Efter flera mattävlingar stod det klart att niondeklassarna Walter Stoltz och Mykhalio Horbach från Höglidenskolan i Örnsköldsvik utgör ett av tio högstadielag som ska tävla i den årliga Kockduellen. På fredag är finalen i Stockholm, som leds av Årets kock 2023 Desirée Jaks.
Syftet med Kockduellen är att locka fler till restaurangbranschen i framtiden. Utmaningen är att på en timme tillaga en huvudrätt med baljväxtfärs och förvalda råvaror. Tävlingen bedöms på bland annat smak, upplägg, samarbete och metod.
– Det svåraste kan vara smaken då färsen har en eftersmak och en annan konsistens än vanligt kött, säger William, Mykhalio och fyller i:
– Det lättaste kommer vara samarbete, vi har bra kommunikation tycker jag, så det kommer inte vara något problem.
Inspiration till finalrätten fann de i sociala medier.
”Lagar inte mat i skolan i Ukraina”
Genom tävlingarna har hemkunskapsläraren Anna-Lena varit ett stöd till laget. Mykhalio kommer från Ukraina och berättar att de inte har hemkunskap i skolan där.
– Man lagar inte mat i skolan i Ukraina. Det är ju bra att man gör det i skolan, alla föräldrar lär inte sina barn. Det är ju ändå najs att man får laga mat med sina klasskompisar och vänner.
Prispotten består av 10.000 kronor till det lag som kammar hem vinsten.
Vad vill ni göra för pengarna?
– Någon sorts aktivitet kanske, och någon mat till det. Det skulle vara roligt om vi vann till det, säger William.
I klippet berättar killarna om vad laget ska tävla med för rätt i finalen.