Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett av 16 lag som tagit sig till riksfinalen i matematiktävlingen Pythagoras Quest. Från vänster: Duy Nguyen, Jonathan Ridout och Anton Öberg. I klippet kan du försöka lösa deras matematikproblem om sockor... Foto: Hans Lindblom

Mattesnillen från Söråker till riksfinalen Pythagoras Quest

Uppdaterad
Publicerad

Tre niondeklassare från Ala i Söråker i Timrå kommun har som ett av 16 lag kvalificerat sig till riksfinalen i Pythagoras Quest i Malmö. Och dit tar sig inte vilka som helst.

– Det här är mycket ambitiösa elever, säger matematikläraren Hanna Löfström.

Pythagoras Quest är en riksomfattande tävling i matematik. Instiftat av Handelskammaren och Malmö Borgarskola. Det är Sveriges största lagtävling i matematik för högstadieelever och finalen går i juni i Malmö.

– Det som är bra med matte är att man får svar snabbt till skillnad från andra ämnen där någon måste sitta och rätta. Här vet man direkt om man har gjort fel eller rätt, berättar Anton Öberg.

Via distriktsfinaler

De tre killarna går inte i samma klass utan har det gemensamt att de är duktiga i ämnet matematik. Deras matematiklärare Hanna Löfström anmälde skolan som via distriktsfinaler nu tagit sig till riksfinalen i Malmö i juni.

– Det är ju jätteroligt. De två senaste gångerna har vi kommit tvåa i distriktsfinalen. Den här gången vann vi så nu ska vi till Malmö och tävla, berättar hon.

”Rocka sockorna”

Ett exempel på en matteuppgift i den här tävlingen kan lyda så här:

”Jag är övertygad att min tvättmaskin äter strumpor! Varje gång jag sätter igång en ny tvätt, försvinner ytterligare en strumpa. Förra veckan tog strumporna slut så jag gick och köpte tre nya par. Vad är sannolikheten att jag har har tre udda strumpor (en från varje par) efter de första tre tvättarna av dessa tre par nya strumpor? Svara som bråk och förenkla ditt svar. OBS! Vid varje tvätt tvättar jag även udda strumpor men så klart inte de som försvunnit.”

Pythagoras Quest

Känner du att det här är enkelt kan man göra några gamla prov från tävlingen Pythagoras Quest.

I klippet ser du grabbarna räkna ut exemplet ovan. Klarar du det?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.