Foto: Ylva Holmgren/SVT

20-åring åtalad för mord på sin mamma

Uppdaterad
Publicerad

Den 20-åring från Sundsvall som erkänt att han dödat sin mamma under påskhelgen åtalades på onsdagen för mord.

Mannen har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och skolan har varit viktig för honom.

– Skolstängningen till följd av coronapandemin gjorde att hans hälsa försämrades drastiskt, säger kammaråklagare Stina Sjöqvist.

Enligt åklagarens gärningsbeskrivning har 20-åringen uppsåtligen berövat sin mamma livet ”genom att med en kniv hugga, skära och/eller sticka henne flertalet gånger i huvud och kropp.”

Dådet skedde på annandag påsk i familjens lägenhet i Sundsvall.

– Det var något väldigt trivialt som utlöste det som hände, säger Stina Sjöqvist.

Erkände direkt

Familjen hade varit och handlat och när de kom hem och packade upp varorna uppstod en dispyt mellan 20-åringen och mamman. Mannen ryckte då åt sig en kökskniv som låg på bänken och gick till attack mot mamman. Han högg henne ett flertal gånger mot överkroppen och slängde sedan kniven i diskhon.

20-åringen erkände omgående gärningen efteråt och var i mycket dåligt psykiskt skick under häktningsförhandlingen.

Rättsmedicinalverket konstaterar i ett utlåtande att 20-åringen lider av en allvarlig psykisk störning och att han även begått den misstänkta gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

Häktad på rättspsyk

Mannen har också sedan i mitten av april suttit häktad på rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall.

– Han har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning vilket leder till att han har svårt med sociala kontakter. Därför har skolan varit mycket viktig för honom, det har varit det enda sociala sammanhang som fungerat för honom, säger Stina Sjöqvist.

Såväl skolpersonalen och 20-åringens pappa som 20-åringen själv har alla sagt i förhören att skolstängningen till följd av coronapandemin påverkat mannens hälsa på ett mycket negativt sätt.

Hans mentor i skolan säger i förhör att han upplevde att 20-åringen blev ”socialt instängd” med sina föräldrar under skolstängningsperioden.

Slitit på varandra

– Familjen hade varit nära inpå varandra och slitit på varandra under en längre tid när han inte varit i skolan på länge. Och i slutet av påskhelgen så uppstod den här situationen, säger Stina Sjöqvist.

20-åringen har varit mycket ångerfull efter det inträffade och mått väldigt dåligt psykiskt. Han har hela tiden varit angelägen om att medverka i utredningen.

– Han är mån om att det här ska bli rätt, har hans advokat Erik Hansson tidigare sagt till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.