kvinna i mörk kavaj samt skogskördare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gölin Carina Christiansen, rådgivare på norrlandsregionernas EU-kontor räknar med förändringar som kan komma att avgöra striden mellan den svenska skogsindustrin och EU. Foto: SVT

EU tvingas tänka om kring skogen – ”Lagstiftningen fungerar inte”

Uppdaterad
Publicerad

Hur används de norrländska träden bäst? Som råvara, eller kvar i skogen som koldioxidfångare? Frågan har vållat strid mellan EU och den svenska skogsbranschen.

Men när omvärlden blixtsnabbt förändras tvingas EU tänka om, och i höst kommer lagen att ses över. En lag med mål inga ändå tycks klara.

Men de snabba förändringarna i omvärlden just nu gör att EU nu omprövar sin syn på skogens roll där man släpper kravet att låta skogen stå kvar för att fler träd ska kunna ta upp koldioxid.

Om mantrat för några år sedan var klimatet så är det idag konkurrenskraften. Europa behöver rusta – på en rad områden.

Skogsindusti

– I det läget kan vi inte rimligen dra ner på tillgången på råvara från skogen, säger Gölin Carina Christiansen, seniorrådgivare på North Sweden European Office i Bryssel till SVT.

Skogsråvara nödvändigt för bioekonomin

Nya EU-kommission slår alltså in på en annan kurs alltså. Men vad kommer hända konkret – och när?

– Först kommer en bioekonomi-strategi som Sveriges EU-kommissionär Jessica Roswall ska ta fram, och den håller man på med just nu.

– Sedan kommer ett direktiv i samma riktning, säger Christianssen.

Hon pekar även på EU:s mål att utveckla en hållbar biobaserad ekonomi, och då går det inte att samtidigt strypa tillgången på råvarorna som ska skapa det här, säger Christiansen.

– Skogen är vansinnigt viktig. Det är en basnäring för Sverige, slår hon fast.

SVT Västernorrland på besök i Bryssel – här på North Sweden European Office, de fyra nordligaste regionernas gemensamma EU-kontor. Bakom Gölin Carina Christiansen syns Mikael Janson, chef på EU-kontoret sedan 2011. Foto: Thomas Sundberg

Vad är vad i EU?

En EU-förordning är...
– bindande för alla EU-länder att införa och tillämpa. Punkt.

Ett EU-direktiv...
– ställer upp mål som EU-länderna ska nå, men hur målet ska nås, ja, det får de enskilda länderna bestämma själva.

Ett EU-beslut är...
– bindande för dem som det riktar sig till. Det kan vara ett enskilt EU-land eller ett företag som verkar inom unionen.

En EU-rekommendation...
– inte bindande. En institution inom EU kan med en rekommendation föreslå åtgärder eller föra fram synpunkter, men rekommendationer är inte rättsligt bindande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsindusti

Mer i ämnet