Två personer står framför en mörk bakgrund. Ena personen, klädd i blå kostym, överräcker en grön bok till den andra personen i svart kavaj och ljusblå skjorta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige kommer inte nå EU:s klimatmål om skog och mark. Hör klimatminister Romina Pourmokhtari (L) om varför Sverige inte når målen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Sverige långt ifrån att klara klimatmål om skogen: ”Väldigt långt borta”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen lämnade Miljömålsberedningen över sitt betänkande till klimatministern om hur Sverige ska nå EU:s klimatmål om skog och mark, LULUCF. Men förslagen räcker inte för att Sverige ska nå målet, enligt flera av ledamöterna som SVT pratat med.

– Jag kan konstatera att verktygslådan är väldigt stor, men ändå är målet väldigt långt borta, säger Carl-Wiktor Svensson (KD).

Är det ens möjligt att nå LULUCF med förslagen ni lägger fram?

– Nej. Inte utifrån den rapportering Naturvårdsverket gjort i december.

I december presenterade Naturvårdsverket sin uppdaterade växthusgasinventering, och en av slutsatserna är att upptaget av växthusgaser i skog och mark behöver öka med omkring 19 miljoner ton till år 2030 för att Sverige ska klara LULUCF.

Det är betydligt mer än de sju miljoner ton som Miljömålsberedningen tagit höjd för i sitt arbete.

Förändringen beror på att metoden för att uppskatta nettoupptaget i skogen förbättrats. Den nya metoden fångar bättre hur skogens tillväxt och upptag av växthusgaser ser ut.

– Trenden i nettoupptaget har varit minskande och det beror på att tillväxttakten minskat tillsammans med att avverkningen ökat och även den naturliga nedbrytningen varit högre, säger Malin Kanth, klimatanalytiker på Naturvårdsverket.

Skogen binder alltså mindre koldioxid än man tidigare räknat med.

Både Kristdemokraterna och Miljöpartiet menar att Miljömålsberedningen har misslyckats med att leverera förslag som gör att Sverige når EU:s klimatmål om skog och mark, LULUCF. De har dock olika uppfattning om det är rimligt att försöka leva upp till målet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Synen på EU:s klimatmål splittrar partierna. Miljöpartiet: ”Absolut möjligt” – Kristdemokraterna: ”Ouppnåeliga”. Foto: SVT

Vill att målet omförhandlas i EU

Enligt Carl-Wiktor Svensson (KD) är det orimligt att tro att Sverige ska kunna nå målet, givet de nya siffrorna. Hans åsikt är att LULUCF bör omförhandlas på EU-nivå.

– Jag tycker att målen är ouppnåeliga och det behöver vi som politiker säga rakt ut ibland, säger han.

Även Miljöpartiet tillstår att Miljömålsberedningen har misslyckats med sitt uppdrag.

– Ja, det måste man verkligen säga, säger Maria Gardfjell (MP).

Hon menar dock att det är möjligt att nå målet, men att det saknas politisk vilja hos många av de andra partierna. Till exempel vill MP minska avverkningen mer än Miljömålsberedningen föreslår.

– Det är absolut möjligt men man måste ha mycket tydligare ambitionsnivåer. Man måste ha mer bindande regler och man måste ha tydligare styrmedel som styr mot ett mer naturanpassat skogsbruk och mot mindre avverkningsvolym, säger hon.

En forskare och reportern promenerar på en stig i en tät skog.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör forskaren förklara vad som händer i skogen när man gödslar. Foto: SVT/Tomas Hallstan

Vad är Miljömålsberedningen?

Miljömålsberedningen är en parlamentariskt sammansatt kommitté med ledamöter från alla åtta riksdagspartier. Syftet är att uppnå bred politisk samsyn kring långsiktiga beslut inom miljö- och klimatpolitiken.

Ledamöterna byts ut med jämna mellanrum, och uppdraget har också varierat med åren.

Den Miljömålsberedning som på fredagen ska lämna över sitt betänkande till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari har haft i uppdrag att föreslå en samlad strategi för hur Sverige ska nå sina åtaganden inom EU, så som målet för utsläpp och upptag av växthusgaser inom markanvändningssektorn LULUCF och krav på att skydda den biologiska mångfalden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.