Politiker talar framför EU- och svensk flagga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen förhandlar med oppositionen om hur 300 miljarder ska lånas upp för upprustningen av försvaret. Foto: Lars Schröder/TT

Regeringen och oppositionen ska förhandla om 300 miljarder till försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen söker enighet över blockgränsen när man ska låna 300 miljarder kronor för upprustning av det militära försvaret.

Oppositionen påpekar vikten även av det civila försvaret och sedan tidigare har flera varnat för att satsningarna leder till skattehöjningar.

Statsministern bjöd under måndagsförmiddagen in till partiledarsamtal för att söka enighet gällande försvarssatsningen på 300 miljarder kronor.

Efter mötet meddelade regering och opposition att det kommer hållas förhandlingar mellan partiernas finanspolitiska och försvarspolitiska talespersoner. Man hoppas vara klar till höst.

En enig opposition lyfte att man vill se ett större fokus på det civila försvaret, som man tycker hamnar i skymundan det militära.

– Bygger vi upp det militära på bekostnad av det civila, då ökar inte samhällets samlade motståndskraft, säger Magdalena Andersson (S)

– Regeringen har ett för svagt fokus på att helheten behöver fungera, säger Nooshi Dadgostar (V).

”Skatter behövs i Sverige”

När Tidöpartierna presenterade upprustningen menade man att lån förhindrar att rustningen blir på välfärdens bekostnad. Lånefinansieringen löper till 2035, sedan kommer det då större försvaret – som väntas uppta 3-4 procent av BNP – behöva finansieras genom budgeten.

Näringslivsprofiler har pekat på att både skattehöjningar och nedskärningar kan behövas. Vänsterpartiet har även tänkt på hur framtida budgetar ska hållas.

– Då behöver man exempelvis skatta de rika, tycker partiledaren Dadgostar.

Statsminister Ulf Kristersson (M) hoppas istället på tillväxt.

– Ju mer tillväxt vi får i svensk ekonomi, desto bättre kommer det gå för Sverige och då växer det ekonomiska utrymmet, säger Kristersson i Morgonstudion.

Höjda skatter verkar dock inte vara uteslutet beroende på den ekonomiska utvecklingen.

– Skatter behövs i Sverige, sedan ska vi undvika att höja skatter som skulle vara skadliga för svensk ekonomi och minskar arbete och företagande, säger Kristersson som menar att prioriteringar alltid behövs.

”Om vi inte skyddar Sverige ordentligt nu...”

När lånen löpt ut 2035 och nya finansieringsbeslut behöver tas, kan det vara andra politiker vid rodret. Statsministern tror dock inte att dagens lånebeslut blir till problem för framtidens politiker.

– Vi har en mycket stabil ekonomi. Vi kan under några år och under kontrollerade former låna pengar som vi sedan betalar tillbaka med tillväxt i svensk ekonomi.

– Det som oroar mig mer är att om vi inte skyddar Sverige ordentligt nu, då kommer nästa generation att ta riskerna. Det vill jag inte utsätta dem för, avslutar Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Morgonstudion fick statsminister Ulf Kristersson (M) frågan om han är orolig att försvarssatsningarna ska bli en tung börda för framtidens politiker. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.