ett träd i en skog

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fler träd borde stå kvar för att Sverige ska klara klimatmålen. Skogens förmåga att suga upp och lagra koldioxid bör öka, det anser både EU och svenska instanser som Miljömålsberedningen som föreslår att skogsägare ska få betalt för att inte avverka. Foto: Pierre Ragnehag

Låt träden stå kvar för att nå klimatmålen – EU-krav orsakar strid om skogen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige riskerar att missa EU:s klimatmål för 2030, vilket har gjort skogen till en stridsfråga. Det finns förslag på att minska avverkningen och betala skogsägare för att låta träden stå. Tanken bakom det är att öka skogens upptagning och lagring av växthusgasen koldioxid.

Skogsbranschen kontrar med att förslagen kommer kosta tusentals jobb och leda till miljardförluster.

Sverige har nyligen fått skarp kritik från OECD för att inte nå de uppsatta klimatmålen. Turerna kring att sänka inblandningen av förnybart bränsle i bensin och diesel, det som kallas reduktionsplikten, pekas ut som en orsak till det missade målet.

Dessutom har Naturvårdsverket presenterat rön som visar att skogen både växer sämre och tar upp mindre mängd koldioxid än man tidigare trott.

Lösningen – fler träd i skogen

Fler träd kvar i skogen skulle innebära en större total förmåga att lagra den farliga koldioxiden, resonerar EU. Samtidigt går ett förslag från den svenska Miljömålsberedningen ut på att betala skogsägare för att inte avverka sin skog. Fler träd ska helt enkelt stå kvar.

”Missar den större klimatnyttan”

Detta är tankegångar som fått skogsindustrin att reagera.

– Får vi de här begränsningarna, både vi och andra skogsbolag, då kan vi inte maximera den klimatnytta som vi bidrar med till samhället, säger Anders Edholm, hållbarhetsdirektör på SCA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.