Till vänster ser du Sanna Eriksson och till höger ser du hennes därkt som hon ska uppträda med på världsmästarskapet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I början av augusti är det världsmästarskap i cosplay i Japan – Sanna och hennes kompis Fanny ska då representera Svergie. Se Sanna visa upp en av hennes dräkter i klippet. Foto: Shanker Prem/SVT

Sanna från Sundsvall representerar Sverige i cosplaytävling i Japan

Uppdaterad
Publicerad

I 15 års tid har 33-åriga Sanna Eriksson ägnat sin fritid åt cosplay. Nu är hon och kompisen Fanny uttagna till att representera Sverige i en internationell cosplaytävling i Japan i början av augusti.

– Cosplay betyder väldigt mycket för mig, säger Sanna Eriksson.

Hon arbetar till vardags som tandsköterska, fritiden har hon alltså de senaste åren ägnat åt cosplay, där hon klär ut sig till karaktärer från manga, anime och spel. Hon beskriver det som den kreativa ultimata hobbyn.

– Det är inte bara sömnad utan även make up, peruker och att bygga saker, säger hon.

Möter liksinnade

Under åren hon hållit på med cosplay har hon växt som person och lärt känna många andra som delar intresset.

– Man känner självkänsla när man får vara den här favoritkaraktären, säger Sanna Eriksson.

I klippet ovanför visar Sanna hur hon cosplayar som seriekaraktären Suzune Horokita.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur fungerar cosplay egentligen? Sanna Eriksson, som har haft ett intresse för cosplay i 15 år, berättar i klippet. Foto: Shanker Prem/SVT

Vad är Cosplay?

Cosplay handlar om att om att klä ut sig till olika karaktärer från manga, anime, eller andra filmer och spel. Cosplay kommer från costume play och innebär att du gestaltar dessa karaktärer i framträdande, hanverk eller att du kombinerar detta. Det är vanligt med meetups inom cosplay där människor samlas för att lära känner nya personer, göra olika rollspel och prata om sitt gemensamma intresse, till exempel en film eller ett spel.

World Cosplay Summit är en tävling där människor från hela värden visar upp sina cosplayföreställningar och utser världens bästa cosplayer.

Källa: Narcon.se och Worldcosplaysummit.jp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.