Det är många decennier av miljösynder som måste hanteras – under åren har stora summor lagts ner i Västernorrland för att få bort miljögifter som arsenik, tungmetaller, dioxiner och PCB. Här är listan på de mest kostsamma projekten. Foto: SVT

700 miljoner spenderade – här är listan över de största saneringsprojekten i länet

Publicerad

Ett stort antal saneringar av gamla industriområden har genomförts de senaste åren. Mellan 2002 och 2019 åtgärdades elva områden i Västernorrland till en kostnad på strax över 700 miljoner kronor. Det dyraste kostade 170 miljoner att sanera.

Det mesta betalas av skattemedel i form av statliga pengar. Strax under tio procent av de 700 miljonerna var privata pengar, alltså medel från företag som varit verksamma på ett område och därmed anses ha ett ansvar för att ta hand om utsläpp och föroreningar.

En mindre andel kom från kommunala medel. Det här är de mest kostsamma projekten under den här tidsperioden:

Örnsköldsviks kommun

– Köpmanholmen: Sulftatmassafabrik och klor-alkalifabrik. Sanerat för nära 170 miljoner kronor. 54 hektar mark sanerades och 12 000 ton kvicksilver- och blyförorenad mark togs om hand.

Timrå kommun

– Fagerviks sulfitmassafabrik och klorfabrik: Kostnad 156 miljoner kronor. 32 hektar mark sanerades, mark där 24 ton arsenik och 108 ton bly konstaterades.

Kramfors kommun

 – Mariebergs sågverk: 14 hektar mark sanerades för en kostnad på strax under 90 miljoner kronor.  Impregnering av trä med kemiska medel med av innehåll av dioxiner. Området beskrevs som ett landets mest dioxinförorenade. 

Sundsvall kommun

– Svartviks sulfitmassafarbrik: Här fanns tonvis med zink, koppar, bly arsenik och olja. Totalkostnad: strax under 100 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.