Finska signalspanare och deras familjer på ett av de tre överfulla fraktfartyg som tog dem till Sverige. Två av fartygen hade destinationen Härnösand. Med i lasten fanns även hemlig militär utrustning. Hotet om en närstående rysk ockupation aktiverade operationen som fått namnet Stella Polaris Foto: Jaakko Kari/AFP/TT

80 år sedan Stella Polaris – här är historien om den dramatiska flykten från ryssarna

Uppdaterad
Publicerad

Det har nu gått precis 80 år sedan operationen ”Stella Polaris” genomfördes – en djärv finsk-svensk plan för att rädda en av Finlands viktigaste militära verksamheter – de finska spionerna. 750 personer och mängder med militär flydde över havet.
Med i lasten fanns mängder med hemlig finsk utrustning och dokument. Härnösand var huvudmålet för den riskfyllda operationen.

Då som nu handlar om det om ett Ryssland som gett sig på ett grannland med militärt våld.
I samband med andra världskriget drabbades Finland dessutom två gånger – vinterkriget 1939 och det som kallats fortsättningskriget fram till hösten 1944.

Finlands trumfkort

Finnarna var helt underlägsna när det kom till antalet soldater, men de hade ett ess i rockärmen – en skicklig signalspaning.

Avkodningen av motståndarnas militära radiokommunikation gjorde att Finland hela tiden låg steget före ryssarna.

Men under sommaren 1944 såg det ändå mörkt ut för Finland.
En ockupation tycktes nära och det fanns planer att flytta den finska regeringen till exil i Stockholm.

Härnösand målet för riskfylld resa

Den framgångsrika finska signalspaningen måste skyddas – och en svensk-finsk plan aktiverades för att rädda både personal och avancerad utrustning.

25:e september 1944 togs Härnösandsborna på sängen av de finska flyktingar som plötsligt dök upp.

I tre korta avsnitt berättar vi historien om en av krigets hemligaste operationer – Stella Polaris. Och om hur två platser i länet. Härnösand och Gustavsvik, spelade en viktig roll i handlingen. Och hur FRA drog nytta av några av Finlands skarpaste specialister.

Vill du veta hela historien om Stella Polaris? Här är några tips

”Operation Stella Polaris – signalspanare på flykt” (2008) av den finländska författaren, journalisten och militärhistoriken Johanna Parikka Altenstedt. En noggrann genomgång kring alla turer kring operationen.

P3 Dokumentär November 2013 som berättar mer om signalspaningens dramatiska historia och hur det kom sig att Finland och Sverige blev världsledande på området.

– Finska public servicebolaget YLE om 80-års jubileeet.

– YLE, Österbotten om Stella Polaris-museet i Närpes

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.