Person sitter i en röd fåtölj, händerna vilande på magen, tavla hängande på väggen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Leif GW Persson om hur dna-spåren avsatts i samband med dubbelmordet i Brattås – och varför han anser att det blir svårt att knyta en gärningsperson till brottet enbart utifrån det. Foto: SVT

Leif GW: Därför är dna-spåret från Brattås inte bindande till morden

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagens ja till dna-släktforskning i grova brottsutredningar ger hopp till bland andra de anhöriga till offren för dubbelmordet i Brattås i Härnösand 2005.

Men enligt kriminologiprofessor Leif GW Persson är det inte säkert att dna-fyndet från Brattås räcker för att knyta en gärningsman till dådet. I klippet berättar han mer om dna-spåret som säkrats på mordplatsen.

Särboparet Tor Öberg och Gerd Wiklund, båda i 70-årsåldern, hittades brutalt ihjälslagna på Tors gård i Brattås strax utanför Härnösands tätort försommaren 2005.

Trots att dna från en utomstående person säkrats och trots att drygt 800 personer topsats för dna-test i utredningen är dubbelmordet ännu ouppklarat efter nästan 20 år.

Dubbelmordet i Brattås

Leif GW Persson är en av ytterst få personer utanför gruppen av utredande poliser som läst den omfattande förundersökningen i ärendet.

Han är långt ifrån säker på att dna-fyndet från brottsplatsen är nyckeln till att kunna klara upp vem som utförde morden – även om man kanske kommer att kunna spåra vem som avsatt sitt dna på gården i Brattås.

Mordvapnet inte hittat

– Det innebär inte att bäraren till dna:t som hittats i Brattås är bunden till själva gärningen, säger han bland annat till SVT.

I videon berättar han om osäkerheten kring dna-fyndets bärighet – och om hur och var dna:t var avsatt på brottsplatsen.

För fem år sedan hjälpte dna-släktforskaren Peter Sjölund från Härnösand polisen att lösa det dittills ouppklarade dubbelmordet i Linköping 2004. Det har väckt förhoppningar om att metoden skulle kunna vara framgångsrik även i Brattåsfallet.

En avgörande skillnad är att i Linköping hittades mordvapnet, där gärningsmannens dna kunde säkras. I Brattås har mordvapnet – sannolikt en yxa – ännu inte påträffats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Brattås

Mer i ämnet