En delad bild med två delar: till vänster ses en person med mörk huva som står i en grönskande omgivning, medan den högra delen visar en röd stuga omgiven av avspärrningsband och ett träd i förgrunden under en klar himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Robban blev hotad till livet sedan han lämnat ett tips om de ouppklarade Brattåsmorden i Härnösand 2005. För SVT Västernorrland berättar han om dödshotet. Foto: SVT

Han tipsade om morden i Brattås – hotades till livet

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Robban – som egentligen heter nåt annat – lämnat tipsuppgifter om en person som skulle kunna vara inblandad i det olösta dubbelmordet i Brattås i Härnösand 2005 fick han ta emot ett konkret dödshot.

– Jag fick ett samtal från ett dolt nummer där en person sa: ”Det du vet om Brattåsmorden så är det upp till dig om du vill fortsätta andas”, berättar Robban för SVT Västernorrland.

Robban och den nu aktuella personen – som bor kvar i Härnösand – var kompisar i tonåren. Och ”partners in crime”.

– Vi var ett gäng som gjorde inbrott och andra grejor, berättar Robban.

Dubbelmordet i Brattås

När gänget åkte fast berättade Robban allt, och namngav också bland andra den nu aktuella personen.

– Ja, jag ville vara ärlig. Men de andra blev ju inte glada på mig såklart.

Bröt kontakten

Så småningom bröt han kontakten med de andra i gänget och flyttade från Härnösand.

– På hösten efter Brattåsmorden ringde polisen. De sa att de fått ett anonymt tips om att jag skulle vara inblandad och att jag hade en röd Volvo 740, som hade setts på gården i Brattås samma dag som morden skedde. Jag sa att jag varken hade körkort eller bil, berättar Robban.

Tipset till polisen har förbryllat honom i alla år. Men det var först nyligen när han pratade med sin mamma om Brattåsmorden och det som är känt kring fallet som ”polletten trillade ner”.

Inte sett sambanden tidigare

Varför han börjat tänka i de här banorna först nu, nästan 20 år efteråt, förklarar han med att han inte sett sambanden förut.

– Allt gick plötsligt ihop i mitt huvud, säger han.

Det är efter det att Robban kontaktat polisen med sina uppgifter, och det dödshot han säger sig ha fått som en följd av det, som han vänt sig till SVT för att berätta.

– Jag har pratat runt med gamla Härnösandsbekanta om mina funderingar och de kopplingar jag gjort kring dubbelmordet. Förmodligen har den här personen hört talas om det, säger Robban.

Polisen bekräftar

– Jag är övertygad om att det är han som hotat mig. Det var förmodligen han som också försökte sätta polisen på mig på hösten efter dubbelmordet.

Marie Kristiansson, chef för polisens kalla fall-grupp i region nord, bekräftar att Robbans uppgifter nyligen kommit in i Brattåsfallet och att han också uppger att han blivit hotad till livet. Under fredagen hördes han för första gången.

Namnet Robban är fingerat med hänsyn till tipsarens och hans familjs säkerhet. Robbans röst är AI-bearbetad.

En sammanfattning av dubbelmordet i Brattås 2005.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
2005 hittas två personer brutalt ihjälslagna i Brattås – här är en resumé av det kalla fallet på 60 sekunder. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Brattås

Mer i ämnet