En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen föreställer en man klädd i en rutig skjorta, som sitter mot en trävägg. Den högra sektionen visar en röd bil, med fokus på fronten och sidan av fordonet, som står parkerad på en väg omgiven av grön vegetation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den person som pekas ut i det nya tipset ska ha känt mordoffret Tor Öberg. Personen ska också ha haft en röd Volvo av den modell som sågs av vittnen på platsen (bilen på bilden har ingen anknytning till händelsen). Foto: privat/arkivbild

Nytt tips om dubbelmordet i Brattås i Härnösand – person pekas ut: ”Hade en röd 740 – och kände Tor”

Uppdaterad
Publicerad

Personen som det nya tipset kring det olösta dubbelmordet i Brattås handlar om har en kriminell bakgrund. Han hade begått inbrott i området tidigare och kände mordoffret Tor Öberg.

Dessutom ska han ha haft en röd Volvo 740 av samma modell som sågs på gården i Brattås på morddagen.

– Det är väldigt mycket som stämmer in, säger tipsaren Robban som vänt sig till SVT Västernorrland med sin berättelse.

Två av varandra oberoende vittnen har sagt att de sett en röd Volvo 740 av combimodell på mordoffret Tor Öbergs gård vid två olika tillfällen under morddagen den 31 maj 2005.

Enligt Robban hade den person som han nu tipsat polisen om precis en sådan bilmodell vid tidpunkten för morden på Tor Öberg och Gerd Wiklund på Tors gård i Brattås strax utanför Härnösand.

Dubbelmordet i Brattås

Hur säker är du på det? Att han hade en röd Volvo 740 av den aktuella modellen, just vid den tidpunkten?

– 110 procent. Jag vet i alla fall att han använde en sån vid den tiden.

SVT Västernorrland har kartlagt den utpekade mannen, som fortfarande bor i Härnösand.

Vi har inte kunnat belägga att han stod som ägare till en röd Volvo 740 vid tiden för dubbelmordet. Men han förekommer flitigt i belastningsregistret.

Dömd för ett flertal brott

Han är dömd för misshandel vid ett flertal tillfällen. 2006, året efter Brattåsmorden, dömdes han för grov misshandel där han enligt domen sparkat flera gånger mot det liggande offrets huvud och kropp.

Mannen har även dömts för bland annat övergrepp i rättssak, våldsamt motstånd, häleri, rattfylleri och narkotikabrott – det senare vid åtskilliga tillfällen. Den senaste domen kom tidigare i år i Ångermanlands tingsrätt.

”Brattås prio 1”

Marie Kristiansson, chef för polisens kalla fall-grupp i region nord, bekräftar att Robbans uppgifter nyligen kommit in. Under fredagen hördes han för första gången.

Har den utpekade förekommit i utredningen tidigare?

– Det vill jag inte kommentera under pågående förundersökning, säger Marie Kristiansson till SVT.

Men:

– Vi hade helt nyligen en träff med NFC (Nationellt forensiskt centrum) för att gå igenom bevisläget i utredningen kring Brattåsmorden. Det blir en nystart i ärendet kan man säga.

Är Brattåsärendet prioriterat?

– Ja, det är Brattås som vi fokuserar på nu.

Fotnot: Namnet Robban är fingerat. Hans röst är AI-bearbetad.

BRATTÅSMORDEN

Den 2 juni 2005 hittades Tor Öberg och Gerd Wiklund, ett särbopar i 70-årsåldern, ihjälslagna på Tors gård i Brattås strax utanför Härnösands tätort.

Dubbelmordet hade skett två dagar dessförinnan. Mordvapnet, sannolikt en av Tor Öbergs yxor, har aldrig återfunnits.

Ingen har hittills delgivits misstanke om delaktighet i morden. Polisen har dock bekräftat att man säkrat dna på brottsplatsen som sannolikhet är gärningsmannens.

Motivet till dubbelmordet är fortfarande en gåta. Tor Öbergs plånbok med 10 000 kronor i kontanter låg orörd inne i huset, fullt synlig. Däremot saknades en dokumentportfölj och Gerd väska. Med hennes bankkort gjordes ett misslyckat försök att ta ut pengar i en bankomat – bara 150 meter från polishuset i Härnösand.

Under hösten 2024 ska polisens kalla fallgrupp i region nord ta nya tag med utredningen av dubbelmordet. Där har fallet nu högsta prioritet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Brattås

Mer i ämnet