Tvådelad splitbild: Vänster en man med glasögon. Höger: Illustration på dna-matchning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dna-detektiven Peter Sjölund i Härnösand är villig att hjälpa polisen med att lösa dubbelmordet i Brattås. Men än så länge har polisen inte hört av sig. Foto: SVT

Osäkert om dna-detektiv från Härnösand får utreda Brattåsmorden

Publicerad

Riksdagen har sagt ja till dna-släktforskning i utredningar om grova våldsbrott, som det olösta dubbelmordet i Brattås 2005.

Hemma i Härnösand går dna-detektiven Peter Sjölund och väntar på ett samtal från polisen – men hittills har det varit tyst.

– Det skulle kännas jättebra att kunna hjälpa till, säger han.

För fem år sedan var han med och hjälpte polisen att lösa det dittills ouppklarade dubbelmordet i Linköping hösten 2004.

Därefter blev det stopp för att utreda grova våldsbrott med hjälp av dna-baserad släktforskning, efter att Integritetsskyddsmyndigheten gripit in.

Dubbelmordet i Brattås

Så får släktforskning användas

Men sedan riksdagen i slutet av februari i år klubbat igenom ett förslag till lagändring är det nu återigen fritt fram att dna-släktforska i utredningar om mord och grova våldtäkter där dna från en misstänkt förövare är säkrat.

I förundersökningen kring dubbelmordet i Brattås i Härnösand finns det enligt polisen ett ”utredningsbart” dna-fynd från brottsplatsen. Ett ärende som nu också är högprioriterat när metoden med dna-släktforskning återigen får börja tillämpas.

Kalla fall-gruppen: ”Nationellt beslut”

Agneta Sundbom, utredare vid kalla fall-gruppen i polisens region nord, säger att hon inte fått några besked från centralt håll om hur processen med dna-släktforskning i kalla fall ska gå till, och hur ärendena ska prioriteras.

– Det är ett nationellt beslut, säger hon.

– Vi har en projektgrupp som ha satts ihop för det här. Men inga definitiva beslut är fattade än, säger Ricky Ansell vid NFC (Nationellt forensiskt centrum).

Tvådelad bild. Vänster: Vy över en fastighet med hus och lada. Höger: Kvinna med glasögon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi är redo” – här berättar Agneta Sundbom som utreder kalla fall i norra Sverige om läget och vad hon hoppas kring utredningen av dubbelmordet i Brattås. Foto: SVT arkiv, privat

DNA-SLÄKTFORSKNING I KALLA FALL

Efter riksdagsbeslutet om att dna-baserad släktforskning får användas i utredningar av mord och grova våldtäkter har en projektgrupp satts ihop, som ska bestämma vilka fall som ska prioriteras på nationell basis.

Gruppen består av representanter från Noa (Nationella operativa avdelningen, före detta rikskriminalen), NFC (tidigare Statens kriminaltekniska laboratorium) och Rättsmedicinalverket.

Under våren ska det beslutas vilket eller vilka fall som man ska ta itu med när den nya lagen börjar gälla den 1 juli i år.

Tre fall där det anses finnas bra förutsättningar för den här metoden är:

• ”Hotellmordet” i Visby 1996 där en kvinnlig nattportier slogs ihjäl med en bultsax.

• ”Spädbarnsmordet” i Upplands Bro 2002 där ett nyfött barn hittades mördat i en gångtunnel.

• Dubbelmordet på Tor Öberg Och Gerd Wiklund i Brattås i Härnösand 2005.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Brattås

Mer i ämnet