Sexterapeutfallet tas vidare

Uppdaterad
Publicerad

Fallet med en terapeut som misstänks ha sexutnyttjat två patienter i Örnsköldsvik anmäls nu till Högsta Domstolen.

När åklagarmyndigheten sagt nej till en överklagan gör nu kvinnornas advokat slag i saken istället.

Det var 2009 som den manlige arbetsterapeuten ska ha utnyttjat tre kvinnliga patienter i beroendeställning. Tingsrätten dömde mannen till tio månaders fängelse men friades av Hovrätten. Åklagarmyndigheten gick inte vidare med en överklagan, men nu agerar istället kvinnornas advokat Ulf Holst.

Sexterapeuten

– Vi tycker att domen är felaktig, domslutet är fel, det känns väldigt otillfredsställande att en terapeut kan utnyttja sina patienter och det vill vi ha prövat. Sen tycker jag det finns goda möjligheter att få Högsta Domstolen intresserad av det här, för det saknas vägledande prejudikat, säger Ulf Holst till Mittnytt.

Mittnytt har varit i kontakt med två av kvinnorna som säger sig vara hoppfulla inför sin begäran om prövningstillstånd. Den lämnades in för ett par veckor sedan, men något svar har ännu inte kommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexterapeuten

Mer i ämnet