Åklagare utreder arbetsmiljöansvar efter helikopterolyckan i Västanå

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen av dödsolyckan i närheten av Västanå fortsätter med fokus på vem som bar ansvaret för arbetsmiljön på platsen.

– Enhetschefen på länsstyrelsen har hörts om deras roll i arbetet, säger miljöåklagare Åse Schoultz.

Det var den 16 november som en man i 60-årsåldern omkom i samband med att virke skulle lyftas av en helikopter i ett område som ska bli naturreservat. På något vis ska mannen ha fastnat.

– Man jobbade med att göra området mer tillgängligt genom att anlägga vandringsleder, vindskydd och broar, berättar Åse Schoultz.

Frågar efter riskbedömningar

Olycksplatsen ligger söder om Västanå, i Mjällåns dalgång i gränstrakterna mellan Timrå och Härnösands kommuner. Nästa år planeras invigning av naturreservatet. Den omkomne var anställd av helikopterföretaget som jobbade på uppdrag av Länsstyrelsen i Västernorrland.

– Vi tittar efter hur arbetsmiljöansvaret ser ut och hur man samordnat insatsen. Hur har man förberett, riskbedömt och eventuellt vidtagit säkerhetsåtgärder, berättar åklagaren.

Väglöst land

Under dagen har Länsstyrelsen hörts av polisen. Enhetschefen på Länsstyrelsen, Torbjörn Engberg, vill inte gå in på några detaljer kring händelserna på olycksplatsen men säger så här:

– Vi har anlitat en helikopterfirma för den här operationen där material ska lyftas till det här området. Det är till stora delar väglöst land och oländig terräng, säger han.

Arbetssättet har använts tidigare vid liknande arbeten. Länsstyrelsen hade personal på plats vid olyckstillfället.

Utreder kommunikationen

Misstankarna gäller arbetsmiljöbrott bestående i vållande till annans död. Enligt åklagaren är det ännu oklart hur rollfördelningen sett ut.

– Det vi utreder är hur kommunikation varit och vad som hänt på marken, säger Åse Schoultz.

Enligt henne var det inget fel på helikoptern.

Två utredningar pågår

Torbjörn Engberg som är chef för enheteten för skyddad natur på Länsstyrelsen säger att utredningarna nu får ha sin gång. Dels gör Haverikommissionen en och polisen en.

– Vi bistår utredningarna med all information som vi har kring det som skett och sedan tar vi hand om personal som varit på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.