Bild där försvarare går in i rättegångsalen i Attunda. Montage med en bild på åklagaren Karin Everitt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad har varit svårast för åklagarna under den långa gängrättegången i Attunda tingsrätt? – Hör Karin Everitt berätta i klippet. Foto: SVT

Åklagaren i rättegången om Sundsvallsgängen: ”Förväntar oss en fällande dom”

Uppdaterad
Publicerad

Vice chefsåklagare Karin Everitt pustar ut tillsammans med kollegan Henrik Wallin när rättegången om gängbrottsligheten i Sundsvall avslutats.

Om försvararnas kritik mot bevisningen säger hon:

– Vi tycker att den håller, och vi förväntar oss en fällande dom.

Se och hör mer av henne i klippet ovan.

Det mycket omfattande målet kring gängstriden om narkotikamarknaden i Sundsvallsområdet har nu avhandlats i tingsrätten.

Knarkkriget i Sundsvall

Rekordstort åtal i Attunda tingsrätt

Rättegången har pågått i två och en halv månad, och är den största som hållits på det hela taget i Attunda tingsrätt i Sollentuna när det gäller antalet misstänkta – totalt 24 personer – och den grova brottslighet de stått åtalade för.

Flera släpps ur häktet

Av de 16 misstänkta som tidigare suttit häktade i målet är nu tio kvar. De allra yngsta, 16 och 17 år gamla, har på senare tid flyttats från Kriminalvården till slutna ungdomshem.

Under fredagen släpptes ytterligare tre av åtalade på fri fot i väntan på dom. Allt som allt är tio personer fortsatt häktade tills vidare.

Att flera av de misstänkta släppts fria tills vidare efter beslut i rätten, vad drar ni för växlar av det?

– Vi drar nog inga växlar av det. Besluten i häktningsfrågan ska omprövas i samband med att domen meddelas, säger Karin Everitt.

Domen i målet faller onsdagen den 1 november kl 14.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet