En söt kalv av älg står delvis bakom sin mamma, med en tydlig uppsyn och stora öron. Bakgrunden består av suddiga klippformationer och grön vegetation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur påverkas älgen av det varmare klimatet? Hur länge har man sett en minskning av kalvar? Och hur kan det här påverka älgjakten? Svar i videon. Foto: Adam Ihse/TT

Älgkalvarna dör – forskare larmar: ”Blir värmestressade”

Uppdaterad
Publicerad

Fler kalvar dör, och både ungdjur och vuxna älgar drabbas av värmestress. Djuren blir också mindre på grund av det förändrade klimatet.

– De måste lägga mycket energi på att försöka hålla nere kroppstemperaturen, säger Fredrik Widemo vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

Ett varmare klimat påverkar älgar som är gjorda för kyla. I studier märks förändringar i älgstammen i Sverige.

– Färre kalvar överlever på grund av värmestress och dessutom påverkar värmen och torkan kvalitén på fodret och då kan inte korna producera lika mycket mjölk, förklarar Fredrik Widemo som forskar på klövvilt.

Klimatförändringar i Sverige

– Vi har fått en längre varmare period på sommaren, fler värmeböljor och våren kommer tidigare.

På en del håll riskerar älgen att försvinna uppger P4 Kalmar.

Tydlig trend i hela Sverige

Fredrik Widemo är själv älgjägare och funderar över konsekvenserna framöver.

– Vi ser färre älgar, vilket också varit målet med förvaltningen. Det har varit samhällets uppdrag. Men jag ser också väldigt små kalvar, jämfört med tidigare.

Bild av en skogsmiljö med en jägare som skjuter mot en älg. Texten ”Kan det bli jaktstopp en tid?” är centralt placerad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan det bli aktuellt med jaktstopp på älg tillfälligt på grund av signalerna om en försvagad älgstam? Forskare Fredrik Widemo svarar i klippet. Foto: SVT

Forskning i norra Sverige

Han ingår just nu i ett forskningsprojekt som ska ta reda på hur älgen mår.

Projektet pågår 2023- 2027 i Västernorrland, Västerbotten, Jämtland och Norrbotten.

Riskerar älgen att försvinna?

I Nordamerika har älgen delvis försvunnit och älgarna har blivit mindre.

– Samtidigt kan man tänka sig att det är mer fördelaktigt att vara liten som älg om det är varmt, säger Fredrik Widemo

I videon överst svarar forskaren på tre frågor om hur älgstammen påverkats.

PROJEKT ÄLGKVALITET I NORR

Projektet pågår 2023 – 2027 och är ett samarbete mellan SLU, länsstyrelserna i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrlands län, Svenska Jägareförbundet och de stora skogsbolagen i länen.

Studierna genomförs på ett antal referensområden där SLU redan i dag bedriver älgforskning. SLU samarbetar med berörda jaktlag för insamling av prover från fällda älgar inom de aktuella områdena.

Man mäter bland annat älgarnas ålder, tyngd, hur mycket stresshormoner de har och man analyserar vad älgarna ätit genom spillningsprover.

Älgen är köldanpassad och vill ha minst fem minusgrader vintertid och när det är varmare än 15 grader sommartid går energi till att reglera ner kroppstemperaturen.

Källa: SLU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet