Ulla Nyström Theander, rektor på högstadieskolan Wendela Hellmanskolan i Härnösand, menar att det är en stor skillnad i skolorna idag jämfört med för fem år sedan.
– Våldet har blivit grövre och attityden, hur man kan svara lärare eller säga till lärare, där är det en enorm skillnad, säger hon.
Antalet anmälningar om grova fall av hot och våld i grundskola och förskoleklass i Sverige var för fem år sedan 327 i hela landet. Fem år senare är det nästan dubbelt så många. Då handlar det om allvarliga tillbud som Arbetsmiljöverket redovisar.
”Toppen av ett isberg”
– Det är ju toppen på isberget där det verkligen var stor överhängande fara för att något allvarligt skulle ha skett. Alla vanliga tillbud stannar kvar inom kommunernas försorg, säger Niklas Haggren, huvudskyddsombud för Lärarnas Riksförbund i Härnösands kommun.
SVT Västernorrland har begärt ut statistik från länets sju kommuner angående hot och våld i grundskolan. Det visar sig att det inte finns några enhetliga siffror.
Flera kommuner har statistik över antalet anmälda kränkningar, men kan inte säga vilka som rör hot och våld. Många kan enbart redovisa anmälningar som gjorts de senaste två åren.
Allt längre ner i åldrarna
– Jag är helt övertygad om att vi i dagsläget har jättestora mörkertal. Vi vet faktiskt inte riktigt förekomsten av hot och våld, säger Niklas Haggren.
Som huvudskyddsombud märker han tydligt att ärenden med hot och våld börjar dyka upp lägre ner i åldrarna.
– Jag kan inte minnas att jag faktiskt fick det alls från låg- och mellanstadiet för fem till sex år sedan. Det förekommer idag, så det är en tydlig ökning, säger Niklas Haggren.
Fotnot:
Ulla Nyström Theander slutade som rektor på Wendela Hellmanskolan kort efter att intervjun gjordes.
Anmälningar till Arbetsmiljöverket
Anmälningar enligt 3 kap 3 a § AML inomgrundskoleutbildning och förskoleklass orsakat av hot och våld.
2012: 327
2013: 360
2014: 428
2015: 570
2016: 516
2017: 597
Källa: Arbetsmiljöverket