Järvspår i Norrlands kusttrakter är något som blir allt vanligare, järven som förr betraktades som ett regelrätt fjälldjur finns nu i allt större utsträckning i skogslandet.
– I stora delar av mellannorrland är det nog ganska mycket järv, säger järvforskaren Jens Persson, som arbetar på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och han tror att vi kommer att få se en allt större population av järv i skogslandet.
Ny forskning
– Mycket talar för att det pågår en ökning hela tiden och vi ser att järvar observeras längre och längre söderut, säger han.
Tidigare gjordes all forskning om järv i fjällområdet, men nu har forskarna börjat intressera sig för järvarna i skogslandet. Genom kameraövervakning och genom att sätta sändare på skogsjärvar har man fått en allt bättre bild av den skogslevande stammen och skogslandet är egentligen ett bättre område för järven än de traditionella järvmarkerna i fjällen där konflikter med renskötseln ofta uppstår.
Ingen anleding till oro
– Det är ju inga konflikter mellan järv och tamdjur och järvarna lever i stor utsträckning på rester av älg från älgjakten, från slaktgropar och åtelplatser och i de områden där det finns varg, så lever de på det som vargarna har lämnat efter sig.
Förskjutningen av järvens utbredningsområde mot mera bebyggda trakter är inget man ska oroa sig över, menar Jens Persson, han tycker inte att det finns någon anledning för människor att vara rädda för järvar.
– Det finns ingen anledning att känna oro för det, antingen behöver man inte bry sig eller så kan man se det som ett nytt och spännande inslag i omgivningen, konstaterar han.