Ett foto på plankorsningen vid västra Esplanaden i Sundsvall och en illustration på ett godståg som träffar en person som genar under järnvägsbommarna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Över 100 incidenter har rapporterats av lokförare som kör genom centrala Sundsvall och flera har varit riktigt nära att sluta i dödsfall – se exemplen på vad som hänt. Foto: Anna Beijron/SVT, grafik: Truls Wallin/SVT Design

Allt fler rapporter om spårspring under järnvägsbommar i Sundsvall – ”Träffades av fotsteget på loket”

Uppdaterad
Publicerad

”Föraren upplevde det som mycket nära en påkörning – som att tåget rörde vid kvinnans jacka”.

Det här är ett av cirka 120 tillbud och avvikelser som rapporterats vid plankorsningar i centrala Sundsvall under två år. Incidenterna ökar konstaterar man på Trafikverket, och det gäller också övriga landet.

Genom Sundsvall går järnvägen ovan jord. Den korsar flera vältrafikerade gator och totalt finns tolv plankorsningar med bommar.

SVT:s genomgång visar på en ökning av allvarliga incidenter på spåren.

Incidenter vid järnvägskorsningar i Sundsvall

Hundratals rapporter med allvarliga incidenter

Mellan januari 2022 och februari 2024 har det kommit cirka 120 rapporter om tillbud och avvikelser. Då har vi bortsett från tillbuden som rör suicid.

Bara under knappt två månader i år har det rapporterats tio incidenter. Det är den högsta siffran för den perioden de senaste tre åren.

Person träffades av lok

Flera gånger har personer varit en hårsmån ifrån döden. I juli 2023 genar till exempel en person under fällda bommar när ett tåg från Green Cargo kommer. Klockan är 19.21. ”Personen träffades av fotsteget på lokets högra sida”, står det i rapporten.

I videon ser du fler exempel på allvarliga tillbud och bilder från de berörda plankorsningarna.

VAD ÄR EN PLANKORSNING?

En plankorsning är där väg och järnväg korsar varandra, till skillnad från att man byggt en tunnel eller bro. Det finns cirka 6 000 i Sverige.

Varje år omkommer cirka 20 personer i olyckor vid plankorsningar.

”Den säkraste plankorsningen är den som inte finns”, skriver Trafikverket på sin hemsida. De arbetar för att minska antalet sådana korsningar och öka säkerheten vid de som finns kvar.

Trafikverkets mål för plankorsningar

Trafikverket uppger att de ständigt arbetar med att göra plankorsningar säkrare. Här är deras målsättningar:

  • Plankorsningar ska vara säkra
  • Vägtrafikanterna ska kunna passera järnvägen på ett säkert sätt
  • Antalet dödade och skadade i samband med plankorsningsolyckor ska minska
  • Den teknik som används ska vara driftsäker.

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Incidenter vid järnvägskorsningar i Sundsvall

Mer i ämnet