Totalt bor 710 000 personer i områden med utanförskap, varav 170 000 är barn, enligt rapporten som Boverket och SCB presenterade för regeringen i veckan. 180 områden i Sverige har stora utmaningar som dåliga skolresultat, hög kriminalitet och ett utbrett bidragsberoende vilket kan kopplas ihop med utanförskap.
Utlokaliserad socialtjänst
Bland utanförskapsområden i Västernorrland finns Nacksta, Bredsand samt Kramfors stad västra med på listan. På de två förstnämnda finns två relativt nya utlokaliserade socialtjänster för att skapa större tillgänglighet.
– Vi ser fördelar med att ha socialtjänsten närvarande i prioriterade områden, säger Jimmy Hamrin, enhetschef socialtjänsten Nacksta.
Nooshi Dadgostar (V) som just nu är ute på en Sverigeturné besökte tidigare i veckan socialtjänsten i Nacksta, som öppnade kontor där 2022.
– Det här har varit ett bra exempel, och Sundsvall kommer visa vägen även för andra kommuner, säger hon.
28 områden med stora problem
Analysen, som bygger på regional statistik, identifierar områden med låg andel inrikes födda, hög andel med endast förgymnasial utbildning och många ensamstående kvinnor som särskilt utsatta.
I 28 av dessa områden är problemen extra stora, men Kramfors stad västra, Nacksta och Bredsand hör inte till de med störst problematik. Där finns utmaningar bland annat när det gäller kriminalitet, lågt demokratiskt deltagande och svaga skolresultat.
Så mäts utanförskapet
Parametrarna som har analyserats av SCB och Boverket är:
- Bidragsberoende
- Kriminalitet
- Lågt demokratiskt deltagande
- Svag arbetsmarknadsetablering
- Svaga skolresultat
- Trångboddhet
28 av 180 områden har särskilt stora utmaningar med minst fem av sex parametrar. 16 områden i Sverige har minst tre problem. Nacksta, Bredsand och Kramfors stad västra hamnar i en grupp med stora utmaningar inom två problemområden.
Källa: Fördjupad analys om utanförskap, slutrapport regeringsuppdrag 2024:2, SCB, Boverket och TT