• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Snölagring räddar skidåkningen – klimatförändringarna tvingar fram ny strategi

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges skidanläggningar förlitar sig i dag nästan helt och hållet på konstsnö och lagring av snö för att säkra möjligheten till skidåkning i backar och längdspår. Sedan 1990-talet har antalet dagar med snö minskat och utvecklingen väntas fortsätta, vilket har tvingat anläggningarna till nya strategier.

– Vi kommer att behöva lägga mer konstsnö i framtiden och komplettera under säsongen, konstaterar Niclas Sjögren-Berg, operationell direktör på Skistar som driver de största skidanläggningarna i Sverige. Snösituationen har gjort att i princip alla större alpinanläggningar och många längdåkningsanläggningar i dag lägger ut konstsnö för att det säkert ska gå att åka skidor.

Sedan 90-talet har antalet dygn med snö minskat markant, mest i de södra delarna av landet men även i Norrland, visar en sammanställning av SMHI.

– Snösäsongen har blivit flera veckor kortare sedan 90-talet, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI och menar att utvecklingen kommer att fortsätta tills vi får ner koldioxidhalten i atmosfären.

Anläggningarna använder ny metod

Snökanoner har använts länge för att spruta konstsnö, men klimatförändringarna har tvingat skidorterna till andra åtgärder. Flera anläggningar över landet sparar numera snö från en säsong till nästa i stora högar under sågspån. Visserligen smälter en del, men omkring 70 procent av snön finns kvar och kan läggas ut igen, vilket betyder att mycket av skidåkningen sker på fjolårssnö.

– Vi har lagt ut cirka 5800 kubikmeter snö, berättar Pessi Liukkonen som arbetar med snöläggning på Södra berget i Sundsvall.

Naturen kan påverkas av tillverkningen

När klimatet förändras och vintrarna blir mildare krävs nu också mer av energikrävande snötillverkning, samtidigt som natur och miljö kan påverkas när vatten pumpas ut till backar och spår.

– Jag vill ju ha skidåkning, säger Lars Ritzén som konstaterar att även snötillverkning påverkar miljön och kanske även klimatet men trots allt är nöjd med att det finns utlagd snö att åka på i spåren på Södra berget i Sundsvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.